Dorset Council, во соработка со Lilli, ја надгледуваат добросостојбата на постарите пациенти преку користење вештачка интелигенција. Во времетраење од три месеци, пациентите ќе имаат шест до девет сензори во нивните домови, но не и камери. Сензорите ќе можат да детектираат секојдневни активности, како отворање фрижидер или готвење, но и невообичаено или загрижувачко однесување, како често […]

Прочитај повеќе

Arduino Science Journal e апликација која ги чита и прикажува податоците од сите ваши сензори кои ги имате во вашиот телефон, односно таблет. Со малку „играње“ можете да дојдете до најразлични податоци, како на пример, до акцелометарот кој прикажува колку брзо се движите. Сите податоци се регистрираат и прикажуваат во реално време и преку посебни […]

Прочитај повеќе

Управата за храна и лекови на САД (FDA) даде дозвола за првото паметно апче. Апчето доаѓа со сензор со кој може да следи дали е испено. Дополнително, пациентот ќе може да ја коментира својата состојба. Abilify MyCite доаѓа од јапонската компанија Otsuka Pharmaceutical. Првото апче кое ќе доаѓа со сензор е антипсихотик кој се користи […]

Прочитај повеќе

Гледањето на предметите, возилата и луѓето кои се движат зад аглите на зградите вообичаено не се видливи за луѓето. Истражувачи од MIT успеаја со помош на вештачка интелигенција да детектираат промени во полусенките за да видат што има зад аглите. Кога стоиме до агол на зграда или сличен објект, најголем дел од објектите се невидливи. Но, […]

Прочитај повеќе

Денис Соренсен е првиот човек кој ја тестира бионичката рака која овозможува да ја почувствува текстурата и формата на објектите кои ги држи. Тестовите се дел од едномесечните испитувања кои ги прави институтот во Рим, за роботската рака креирана од италијански и швајцарски научници. Проектот е дело на Државното политехничко училиште од Лозана, а професорот […]

Прочитај повеќе

Apple поднесе барање за два нови патенти, од кои првиот ќе овозможува „touch and hover“ селекција, а вториот е срцев монитор кој ќе регистрира EKG. Првиот патент се однесува на технологија која веќе е присутна во Samsung уредите, а од поодамна ја најави и Nokia. Apple веќе најавува и примена за оваа технологија во различни […]

Прочитај повеќе

Spotter е нов уред кој поврзува наразлични предмети со паметен телефон или таблет компјутер. Уредот е креиран во соработка на две компании GE и Quirky, со цел да го поедностави поврзувањето на другите уреди и да биде достапен за секој корисник. Интернет на нештата е следниот чекор за домашните уреди, а Spotter го прави нивното […]

Прочитај повеќе

„Google нема да влезе во бизнисот со обувки!“, но тоа не значи дека компанијата нема да се обиде да ги интегрира вашите  обувки со паметен телефон, јавува Engadget. Претставувањето е дел од конференцијата South by Southwest и треба да покаже како технологијата може да ги промени секојдневните навики. Патиките кои зборуваат, доаѓаат со жироскоп, сензори за […]

Прочитај повеќе

Autonomo е нов концепт за следната генерација на автомобили, развиен од студентот Чарлс Ратрај, студент по дизајн од Мелбурн, Австралија кој својата инспирација за овој проект ја добил откако пет години живеел во Лос Анџелес и постојано имал проблеми со метеж во сообраќајот. Autonomo е автомобил за едно лице, опремен со сензори за препознавање на […]

Прочитај повеќе

Tobii и Lenovo го открија прототипот на првиот лаптоп компјутер кој може да се контролира со очите на овогодинешниот CeBIT.

Прочитај повеќе

Ерик Шмит во неодамнешно интервју изјави дека „тоа што автомобилот е измислен пред компјутерите е баг, грешка“ бидејќи луѓето се неодговорни кога возат. Се чини дека Googlе сака да ја исправи таа грешка. Пред некој ден Google објави на својот блог дека инвестира во технологија автомобилите да возат сами. „Нашите автономни автомобили користат камери, радар […]

Прочитај повеќе