Seavus Incubator ги отвора своите врати за повеќе технички стартапи. Компанијата ја најави својата предакцелерациска програма, а веќе е отворено и пријавувањето за заинтересираните стартапи. Можат да се пријават сите заинтересирани, иако има неколку ограничувања. Најверојатно најголемотo ограничување е што преакцелерацијaта им е достапна единствено на техничките стартапи. Иновативните хардверски и софтверски решенија можат да […]

Прочитај повеќе

Како да го финансирате вашиот бизнис од Македонија? Одговор на ова прашање ќе се обидат да дадат панелистите на Next Generation конференцијата организирана од Seavus. Ова е конференција малку повеќе фокусирана на стартапи, па и говорниците се така одбрани. Дел од говорници на настанот се: директорот на Seavus, Коча Бошку; Јасмина Поповска од Фондот за […]

Прочитај повеќе

Денеска, среда 7.декември, со почеток од 17-19 часот во просториите на Seavus инкубаторот ќе гостува UX дизајнерот со над 14 години искуство во компанијата SAP, Рана Чакрабарти. Тој ќе одржи бесплатно предавање на тема „Стартап преку дизајн“. Рана ужива да дизајнира кориснички искуства и да ги обучува компаниите и стартапите во овој процес. UX дизајнот […]

Прочитај повеќе

Оваа недела ќе ја одбележат предавањата на Seavus Incubator со Ален Шаф и Еди Демај. Првиот говорник на „Talk Event“ е Ален Шаф, основач и директор на IMGUR, супер популарниот сервис за споделување на мемиња. Настанот е организиран од инкубаторот, а предвидено е г. Шаф да ја сподели својата приказна – како креираше еден од најпопуларните […]

Прочитај повеќе

Една од најголемите ИТ компании во земјава, Seavus, организира пред-акцелераторска програма за технички стартапи, а како ментори во неа ќе се појават основачот на популарниот сајт за хостирање слики Imgur.com, Алан Шаф, како и Еди Демај, основач на албанскиот портал Gjirafa кој доби 2 милиони долари за дигитализација на Албанија и Косово,  Корентин Кремет од Microsoft кој е организатор и […]

Прочитај повеќе

Seavus организира програма за технички стартапи кои се во рана фаза од развојот. Програмата трае осум недели, и во секоја недела ќе биде разгледувано различно прашање. Ограничувањето е дека сепак Seavus бара технички стартапи за оваа програма. Програмата нуди интензивен развој на идејата; тренинг и менторство; меѓународни ментори кои ќе се вклучат во програмата; пристап до seed-фондови; простор […]

Прочитај повеќе

Coworking просторите и инспиративни инкубаторите се следниот чекор кон развој на стартап екосистемот во Македонија, вели Бисерка Конеска, директорка на инкубаторот на Seavus. Софтверскиот гигант сега се реши да ги отвори своите врати за сите стартапи и нови медуми, со намера да ги поддржат идните генерации на иноватори. „Лично сметам дека целиот приватен сектор би […]

Прочитај повеќе

Од 60Ghz WiFi до супербрз 5G – ова е темата на конференцијата Next Generation Wireless, која ја организираат Seavus и SEDC. Кoнференцијата e бесплатна, ќе се оддржи на 5-ти декември, и е отворена за сите заинтересирани кои сакаат да слушнат предавања од домашни и интернационални експерти што ќе говорат за новите мрежи и како ќе […]

Прочитај повеќе

Едукативниот центар на Seavus организира тридневен бесплатен летен камп за програмирање, дизајн и компјутерски мрежи. Creative Summer Start ќе трае од 22-ри до 24-ти јуни, и ќе понуди бесплатни предавања, работилници, дискусии и менторски средби за идните дизајнери, мрежни инженери и програмери. Преку школата Seavus сака да ги запознае учесниците со нивните три академии, и […]

Прочитај повеќе

Во потрага по таленти кои би можеле да ги вклопат во својот тим, македонската софтверска компанија Seavus организира две бесплатни обуки за програмскиот јазик Java и системот за развој на апликации .Net. Обуките се наменети за дипломирани студенти или апсолвенти на студии за информатички технологи и компјутерски науки. Java обуката ќе се фокусира на детално […]

Прочитај повеќе

Seavus Oracle ги повикува сите студенти од техничките факултети, дипломирани или апсолвенти, да аплицираат на беспалтната обука за Java. Обуката ќе трае 18 дена од 25 март до мај годинава, а рокот за аплицирање е до 7-ми март. Учесниците на обуката ќе можат да ги усовршат своите вештини и да бидат препознаени како Java експерти, […]

Прочитај повеќе

Победник на првиот Cisco NetRiders натпревар во Македонијa е Панче Цветковски, кој како награда доби iPod Touch од 4-та генерација и ваучер од Seavus во вредност од 200 евра. Cisco NetRiders e натпревар организиран од глобалната Cisco Networking академија и Академијата за компјутерски мрежи на Seavus Alexandria (ИТ академија која од неодамна се приклучи на […]

Прочитај повеќе