Google најави дека во соработка со Weather Channel работат на известување за количеството на полен во воздухот. Ова многу ќе им помогне на дел од корисниците кои страдаат од пролетни алергии. Идејата доаѓа од порастот на алергии во пребарувањето во САД во април и во мај, но и во септември. Новата функција ќе овозможи брз […]

Прочитај повеќе

Google е подобар од било когa. Пребарувачот го усоврши препознавањето на прашањата кои му ги поставуваме, надградувајќи го постојниот Knowledge Graph. Но, иако секој човек ќе ви го разбере прашањето, ова не е случај и со компјутерите. Всушност креирање на семантички пребарувач кој ќе ја разбере суштината на тоа што го прашувате е проблем за […]

Прочитај повеќе

Google треба да ги прикаже најдобрите резултати за вас, вели интернет пребарувачот. А се чини дека најдобрите резултатити ги вклучуваат пријателите и персонализираната содржина, бидејќи сега Google+ и целиот друштвен аспект на мрежата ќе биде споен со пребарувањето. Тоа отсекогаш беше планот, нели Google? „Пребарувањето сè уште е лимитирано на универзумот на јавни веб страни, […]

Прочитај повеќе

Microsoft поднесе официјална поплака до Европската Комисија против Google поради нелолајна конкуренција, за како што тие велат поседувањето на 95% од европскиот пазар на пребарување. Оваа поплака е само моќен додаток на истрагата која ja почна Европската Комисија во ноември 2010, а се однесува токму на нелојалната конкуренција.

Прочитај повеќе

Bing ги објавија новините кога се работи за пребарувањето на мобилните уреди: m.bing.com подобро и побрзо пребарување на слики, насоки во реално време, пребарување на апликации за iPhone итн. Овие новини се достапни за Android и iOS, но не и за Windows Phone 7, кој во моментов не поддржува HTML5, па овие промени за неговите корисници ќе бидат достапни во текот на годината.

Прочитај повеќе

PostPost е агрегатор на вести за социјалната генерација кој ви ги прикажува статиите, видеата и сликите кои вашите пријатели ги нашле доволно интересни за да ги постираат на друштвените мрежи.

Прочитај повеќе

Нема совршен пребарувач. Во статистиките од оваа статија видовме дека ниеден пребарувач не вади сосема точни и релевантни резултати, дури ни Google кој всушност имаше полоша статистика од неговите конкуренти. Blekko цели да го промени тоа, и пребарувачот веќе има приближно 1 милион пребарувања на ден.

Прочитај повеќе

Новиот македонски пребарувач Borg.mk направи редизајн, и тоа го мотивираше Наум Спасески а.k.a Номче да направи Firefox додаток за полесно пребарување.

Прочитај повеќе

Google вметна виртуелна тастатура директно во локалните пребарувачи за корисниците од не-англиското подрачје.

Прочитај повеќе