Од втората половина на 2018 година, сите нови апликации на Google Play ќе мора да таргетираат SDK кое не е постаро од 1 година. Ова важи како за новите апликации, така и за сите апликации кои ќе бидат надградени по овој период. Ова за корисниците не значи многу, но девелоперите кога ќе ги надградуваат апликациите […]

Прочитај повеќе

Добри вести од Apple за сите развивачи на iOS софтвер. Kомпанијата најави дека следниот месец ќе може да се преземе и користи WatchKit за креирање на апликации за паметниот часовник Apple Watch. Развојната алатка до сега им беше достапна единствено на одбрани партнери на компанијата како BMW, American Express или Starwood Hotels кои имаа можност […]

Прочитај повеќе

Google го објави Preview SDK за Google Fit за сите заинтересирани девелопери да ги симнат алатките и веднаш да започнат со развој на фитнес апликации. Google Fit SDK доаѓа со еден сет API-ја за креаторите на апликации и уреди кој овозможува зачувување и пристап до фитнес податоците. Google Fit SDK пред се е наменет за […]

Прочитај повеќе

Google најави дека SDK за преносните уреди доаѓа наскоро, а може да го очекуваме во следните две недели. Ова ќе им овозможи на сите програмерите да развиваат Android апликации за преносните уреди како паметните часовници и алки. Најавата доаѓа од Сундар Пичај на конференцијата South by Southwest. „За две недели ќе излезе првиот SDK за […]

Прочитај повеќе

Ubuntu мобилниот оперативен систем е една од поактуелните теми деновиве, која станува поинтересна ако се види и кој SDK (Software Development Kit) ќе го користат развивачите за своите апликации. Со можноста да се развиваат апликации во HTML5, SDK-то им нуди на развивачите да користат Qt крос-платформна алатка за развој на апликации. Ова е одлично за […]

Прочитај повеќе

По се изгледа Microsoft ја научи лекцијата од Kinect и нема да чека последен момент пред да ги издадe SDK за новиот „контролер“ Smart Glass. Иако од најавата на SmartGlass и не помина многу врем, Microsoft веднаш го понуди SDK пакетот на своите партнери. Со развојниот пакет партнерите кои имаат обврска за екслузивни Xbox наслови […]

Прочитај повеќе

Програмскиот јазик со слободен код Go, кој Google го развиваше од 2007-ма година, го претстави официјално во 2009-та и до сега го тестираше интерно во компанијата, сега е достапен за Linux, FreeBSD, Mac OS X и, „возбудени сме да најавиме“, и за Windows. „Ја претставуваме првата верзија на програмскиот јазик Go, или на кратко Go […]

Прочитај повеќе

Софтверските алакти за Kinect сега се достапни за бесплатно симнување за 32- и 64-битна верзија на Windows. Пакетот алатки содржи API-ja, примероци од кодови, драјвери и други ресурси за креирање апликации во C++, C# или Visual Basic.

Прочитај повеќе

Кinect SDK(Software development kit) за Windows ќе им даде шанса на хакерите, истражувачите и ентузијастите да си играат со Kinect креирајќи разни апликации за гејминг платформата.

Прочитај повеќе

Развивачите на апликации сега ќе можат да го искористат алатките за софтверски развој (SDK) и плагини со алатките за развој на Android (ADT) за да креираат апликации за новиот Honeycomb, односно верзија на Android мобилниот оперативен систем кој е приспособен за таблет компјутерите.

Прочитај повеќе

Facebook објави софтверски пакет за Android програмерите за да ja интегрираат друштвената мрежа во своите апликации. Преку SDK-то програмерите ќе можат да го искористат OAuth 2.0 протоколот за автентикација, ќе можат да објавуваат постови назад на Facebook преку Feed формите и ќе имаат пристап до новиот Graph API, што го прави Android првиот мобилен ОС кој го имплементира API-то.

Прочитај повеќе