Пред речиси точно една години на крајот на 2019 интимни фотографии на Џеф Безос и неговата љубовница Лорен Санчез дојдоа до страниците на National Enquier. Неколку месеци подоцна безбедносниот експерт Гавин де Бекер дојде до заклучок дека зад следењето на електронската комуникација на основачот на Amazon е Саудиска Арабија. Денес овој случај полека добива разрешница […]

Прочитај повеќе

Истрагата на безбедносниот експерт Гавин де Бекер покажува дека Саудиска Арабија е зад следењето на електронската комуникација на Џеф Безос. Г. Де Бекер е долгогодишен соработник на основачот на Amazon и бил ангажиран од г. Безос да открие како сликите и комуникацијата од неговиот телефон стигнале до „National Enquirer“. Причина за истрагата е објавување на […]

Прочитај повеќе

Од оваа недела жителките на Саудиска Арабија ќе добиваат известувања за разводите преку текст пораки. Целта на новата пракса е да се прекине досегашната пракса со која жените беа разведени без никакво знаење, вели BBC. Од викендот судот ќе мора да ја извести и жената дека е разведена. Текст пораките можеби изгледаат како непригоден начин […]

Прочитај повеќе

Осносите помеѓу Саудиска Арабија и Канада се влошени. Саудиска Арабија го избрка канадскиот амбасадор и го повлече својот амбасадор од Канада; ја суспендираше трговијата и инвестициите во Канада; па дури и ги прекина директните летови до Торонто на државниот авиопревозник. Листата мерки, која не завршува на ова, покажува дека односите помеѓу двете држави се најлоши […]

Прочитај повеќе

Научници од универзитетот Крал Абдула од Саудиска Арабија, поставија нов рекорд -поврзан со брзината на бежичниот интернет. Со промена на колор конверторот, научниците успеаја да достигнат брзина од 2Gbit/s, јави Phys.org. Научниците покажаа дека со додавање на перовскит нанокристал на LED LiFi диодата се намалува времето потребно за фотолуминисценција на 7 ns. Новиот конвертер има фреквенција од […]

Прочитај повеќе

Research in Motion, креаторите на Blackberry телефонот, се согласија да ги блокираат порно сајтовите и да дозволат владите да ги шпионираат корисниците, откако Обединатите Арапски Емирати, Кувајт, Саудиска Арабија и Индиа се заканија дека ќе го забранат телефонот и неговите сервиси.

Прочитај повеќе