Фонд предводен од Google, француската влада, француските медиуми, како и краудсорсинг кампања, успеја да соберат над 1,5 милиони долари кои ќе ги донираат на францускиот сатиричен магазин Charlie Hebdo. Mагазинот изгуби 12 новинари во еден од најстрашните терористички напади во земјата. Парите се собрани како поддршка за слободата на говор и новинарстовото, и ќе бидат […]

Прочитај повеќе

По една година пауза, популарната сатирична серија Еднооки се враќа со нова сезона. Но, наместо на телевизија, карикатурите ќе бидат прикажувани на Веб, на нова платформа за независна содржина. Еднооки е првиот продукт на Parahodot.tv, стартап платформа која ќе наплаќа претплата за ексклузивна содржина, објаснува Борис Дамовски, продуцент и извршен директор на Parahodot. Инспирацијата доаѓа […]

Прочитај повеќе

Популарнaтa сатирична серија Еднооки се враќа, но не на телевизија, туку онлајн на parahodot.tv. Тоа што е ново, освен новите шеги и исмејувања на политичките карикатури, е што Еднооки нема веќе да биде бесплатна за гледање. Кога одеше на телевизиската програма, серијата беше достапна за сите, иако не беше бесплатна бидејќи ни наплаќаа со спамирање […]

Прочитај повеќе

Facebook ќе им помогне на корисниците да ја препознаат лажната вест од Onion и други слични сајтови, вели BBC. Корисниците кои споделуваат сатирични вести сигурно знаат дека се работи за лажни вести, но проблемот, кој Facebook сака да го реши, e кај другите корисници кои ја гледаат споделената вест и не се сигурни дали изворот […]

Прочитај повеќе

Реалноста во Македонија е премногу забавна за да има само еден конкурс со кој ќе се слави сатирата. Време е за нов, втор #кромидфест со тема „Туѓината пуста нека остане, младината реши тука да остаре!“. Правилата на конкурсот, организиран од Радио МОФ, е да се креира сатирична содржина во форма на лажни вести, симболично наречени […]

Прочитај повеќе

Брејкинг.нет e нов сатиричен медиум кој објавува забавни вести од македонското секојдневие. Тука ќе прочитате дека „Тројца Хунзи се повредени во тепачка поради политичка криза во Македонија“, за како „Во Скопје е отворен Факултет за менаџмент менаџмент“ и како властите ќе обезбедат „Стипендија за последниот Македонец што не магистрирал“. Секако, сите наслови се пародии. Хунзите […]

Прочитај повеќе

Можеби сатирата е лекот кој ќе ја убие македонската депресија, и ќе ја замени со инспирација. Во обид да ги разбуди младите креативци, Радио МОФ стартува онлајн конкурс „Розева е младоста во кралството Македонија“ во која ги повикуваат сите кои сакаат да добијат Apple iPad 2 од 16 GB да го погледнат светот низ розевите […]

Прочитај повеќе

Apple уредите се кул, но не сакам да ме следат, му вели келнерот на Кајл. Карактерот од сатиричната South Park вели „тоа е само шпекулација“ по што влегуваат луѓе од Apple кои сакаат да го одведат да му ја изведат целата крв што им треба за да го направат детето прототипи на HumancentiPad на Apple. Ова се случува бидејќи Кајл се согласил со Условите на користење на Apple без да ги прочита.

Прочитај повеќе

<Надополнето 25.10.10> Запршката со кромид ми загоре, сериозно ми ги испече и насолзи очите, вели Христо Ивановски извинувајќи се за грешката што сатиричните вести од the Onion (анг. кромид) ги сфати како релевантни и вистинити што е „класичен пример како еден искусен новинар може да се лизне (и на лушпа од кромид) ако не ги следи стриктно новинарските правила.“

Прочитај повеќе

Конечно дочекавме Southpark да посвети епизода на Facebook во која не се исмејува друштвената мрежа, туку опсесијата на луѓето со неа. Facebook секако е секојдневен елемент на многу од нас, таму се пријателите, таму се настаните, информациите… но можеби луѓето дојдоа до тој степен да го гледаат виртуелниот Facebook профил како мерка за пријателство?

Прочитај повеќе