И Кина се приклучува на напорите за покривање на целиот свет со интернет. Пред крајот на 2018 Кина ги лансираше првиот тест сателит кој треба да помогне на луѓето кои немаат пристап до интернет. Сателитот треба да помогне за поврзување на руралните региони во Кина кои се оддалечени илјадници километри од урбаните центри. Ова е […]

Прочитај повеќе

Android верзијата на МојВоздух има нова функционалност. Благодарение на Copernicus Atmosphere Monitoring Service во апликацијата пристигнаа и сателитски мапи на загадувањето. Веста на блог пост на Medium ја објави креаторот на апликацијата Горјан Јовановски. Податоците се достапни на последната верзија на МојВоздух, а може да ги пронајдете во делот „Мапа“. Ако не знаете каде да […]

Прочитај повеќе

Најголемата друштвена мрежа наскоро би можела да стане и сателитски интернет провајдер. Компанијата работи на „Project Athena“, сателитски систем за покривање на руралните предели со лоша инфраструктура. Неодамна преку законот за јавен пристап на информации, Wired дојде до документи кој го потврдуваат ова. Ова е одлична вест, иако неодамна Facebook се откажа од интернет преносот […]

Прочитај повеќе

Space X испрати во орбита сателит тежок 7.076 килограми. Ова е досега најтешкиот сателит испратен во вселената. Ова е само втора мисија на „Block 5“ Falcon 9 ракетата, но досега и двете мисии се успешни. Сателитот Telstar 18 Vantage е во сопственост на канадски провајдер. Во следните 15 години со сателитот ќе се обезбеди Wi-Fi пристап […]

Прочитај повеќе

Оние кои чувствуваат одредена монотонија со стандардните начини за прикажување позадини, би можеле да го разбијат таквото чувство со инсталирање Earth Wallpaper Changer. Оваа апликација ги презема моментните слики од Himawari8, сателитот за време кој се наоѓа во геостационарна орбита над Австралија. Најновите слики од планетата Земја можете да наместите автоматски да се преземаат и […]

Прочитај повеќе

Ако ја следите кампањата за локалните избори, најверојатно забележивте дека сите кандидати се залагаат за почист воздух. Се чини дека на политичарите им текннува на воздухот секои 4 години. За разлика од нив, Горјан Јовановски преку апликацијата МојВоздух, помогна за подигање на свеста како никогаш досега. Неговата работа на апликацијата која преку попрегледен приказ на […]

Прочитај повеќе

Минатата недела по 17 години Global Positioning System (GPS), доби конкурент. Конечно е активна мрежата Galileo која се верува дека е попрецизна од GPS. Galileo овозможува прецизна локација на корисниците. За бесплатната услуга точноста е еден метар, а за корисниците кои плаќаат прецизноста е во неколку сантиметри. Досега се лансирани 18 сателити, а до 2020 […]

Прочитај повеќе

Првиот сателит на Internet.org иницијативата, поддржана од Facebook, е уништен во експлозија на лансирната рампа во Кејп Канаварал. Експлозијата го зафати сателитот и ракетата Falcon9 на Space X која требаше да го лансира сателитот во орбита. Уништена е и лансирната рампа. Лансирањето беше закажано за сабота 3 септември. Цената на сателитот е околу 200 милиони […]

Прочитај повеќе

Кина го направи првиот чекор за да стане лидер на полето на квантно истражување. Oд пустината Гоби, e лансиран првиот, експериментален, квантен сателит, јави New York Times. Лансирањето е успешно. Сателитот е во орбита, на висина од околу 600 километри и прави круг околу земјата секој 90 минути. Сателитот е наречен Quantum Experiments at Space Scale или Quess, а […]

Прочитај повеќе

Google, Bing или Apple Maps, наскоро на своте корисници ќе можат да им понудат поквалитетни мапи. Досега на овие сервиси им беше забрането да прикажуваат слики на кои се гледаат објекти кои се помали од 50 сантиметри, но сега властите во САД донесоа нова одлука со која ќе им се дозволат сателитски фотографии со поголема […]

Прочитај повеќе

Како реакција на неодамнешните обиди за цензурирање на комуникацијата преку интернет во САД, попознати како SOPA, група хакери излегоа со предлог за ослободување на Интернетот. Во типично хакерски стил да се размислува „надвор од кутијата”, решението на проблемот со цензурата тие го гледаат во Вселената. Нормално не се работи за зелени вонземјани, туку за практично […]

Прочитај повеќе

Ка-Sat беше лансиран со руската Proton ракета од Казакстан, и целта му е да понуди брз широкопојасен интернет за далечните домовите каде нормалниот кабел не пристига.

Прочитај повеќе