Вообичаено кога зборуваме за користење на интернет прелистувачи, помислуваме на Google Chrome, можеби Mozilla или Safari па дури и Opera и Edge. Секако последна на памет ни е мобилната апликација на Facebook. Сепак анализата во САД покажа дека дури 10% од вкупниот мобилен интернет сообраќај доаѓа преку Facebook. Ова не е доволно да ја стави […]

Прочитај повеќе

Алатката која овозможува пополнување на податоци кои се претходно зачувани во формите на прелистувачот, позната како Autofill, може да биде опасна за корисниците. Причината за ова се фишинг страници кои можат да повлечат повеќе податоци отколку што корисникот сака да сподели. Функција која овозможува автоматско пополнување ја имаат најпопуларните прелистувачи – Chrome, Safari и Opera. […]

Прочитај повеќе

Креаторот на популарната екстензија AdBlock со која се блокираат веб рекламите, креираше сопствен прелистувач за iOS. Прелистувачот во тест верзија неколку месеци е присутен на Google Play, но за првпат се појавува на AppStore. Покрај можноста за блокирањето на здодевните реклами, AdBlock Browser овозможува и заштита од злонамерен софтвер, и интересно е поштедлив за батеријата […]

Прочитај повеќе

Кога некој ќе го спомне приватното сурфање, или incognito, тогаш очекуваме навистина да се работи за приватно сурфање кое ги крие сајтовите кои сме ги посетиле, нели? Но, Apple Safari сепак ги чува овие податоци, јави Mac Issues. Податоците се зачувани во база на податоци која може да ја разгледа секој кој има малку време […]

Прочитај повеќе

Со тек на времето, слободниот софтвер се повеќе и повеќе го притиска неслободниот, а тоа може да се покаже и преку прелистувачите кои најчесто се користени од интернет корисниците. Анализата за „Неслободен прелистувач vs. слободен прелистувач“ на Unixmen го анализира односот помеѓу Internet Explorer и Safari на комерцијалната страна и Chrome и Firefox од страната […]

Прочитај повеќе

Секој Mac корисник кој ја има направено последната надградба на системот, доколку отвори веб-сајт кој содржи Java содржина, ќе биде пречекан со пораката дека недостасува додатокот. Ова е само уште еден чекор на Apple во отстранувањето на Java од својот софтвер. Претходно тие ја укинаа пре-инсталираната верзија на Java која доаѓаше со сите Mac компјутери, […]

Прочитај повеќе

Google ќе плати рекордна казна од 22 милиони долари, што е најголемата казна изречена за една компанија од американската Федерална комисија, пишува Wall Street Journal. Казната е поради тоа што Google собираше податоци против вољата на корисниците на Safari кој е зададен прелистувач за Mac, iPhone и iPad уредите, но достапен е и за PC-ја. […]

Прочитај повеќе

Chrome го надмина Firefox, Internet Explorer се уште е ужас, но Opera и Safari не се доволно добри за да одиграа некоја позначајна улога во таканаречената „Војна на прелистувачите“. За да бидеме поконкретни во состојбата на прелистувачите треба да ги разгледаме статистиките. Во тоа може да ни помогне анализата на RoyalPingdom кои ги споредија прелестувачите […]

Прочитај повеќе

Мicrosoft го обвини Googlе дека искористи ранливост во Internet Explorer за да ги прелаже опциите за приватност на прелистувачот за да следи корисничка активност. Интересно, Microsoft немал идеја дека Google го прави тоа се до пред некој ден, кога Washington Post објави статија дека Google го манипулира Safari на Apple. Google одговори на тоа дека […]

Прочитај повеќе

Google и други компании ги надмудрувале опциите за приватност прелистувачот Safari за да можат да ги следат навиките на милиони корисници iPhone и декстоп компјутерите, пишува Wall Street Journal. Google користел специјален код кој го прелажувал пречистувачот да дозволи веб колачиња за следење и покрај тоа самиот прелистувач не го дозволувал тоа. Google го изгаси […]

Прочитај повеќе

Организацијата Mozilla, која стои зад неколку проекти меѓу кои како најпопуларен би се издвоил прелистувачот Firefox, е на чекор да го изгуби договорот со Google, од кој организацијата оствари околу 85% од своите приходи во 2009 и 2010, што значи околу 125 милиони долари годишно. Популарниот интернет прелистувач Mozilla Firefox оваа година се соочи со […]

Прочитај повеќе

Доколку поминувате многу време на YouTube, тогаш сигурно ви пречат сите реклами и коментари кои постојано ви го отргнуваат вниманието од видеото. Ектензијата Clea.Nr овозможува да ги сокриете сите овие непотребни и иритирачки работи. Освен за YouTube, оваа екстензија фунционира и за Amazon. Clea.Nr е екстензија за Firefox, Chrome, и Safari, давајќи одличен минимален интерфејс […]

Прочитај повеќе