Се чини дека Twitter претера во напорите да ги отстрани објавите на руските тролови. Микроблогот започна со опомени за сите кои твитаат на кирилица. Најпогодени се граѓаните на Бугарија кои твитаат на кирилица. Twitter им испорачува пораки во кои укажува дека практиката наликува на руски линк профили. According to Twitter’s criteria, a user is declared […]

Прочитај повеќе

Facebook наскоро ќе отвори портал кој на корисниците ќе им овозможи да дознаат дали се жртви на странска пропаганда. Причина за отворање на порталот, секако се сомнежите за руско влијание во повеќе држави. Порталот ќе овозможи да дознаат дали притиснале „ми се допаѓа“ или заследиле некоја страница на руските тролови, Internet Research Agency. Алатката ќе биде […]

Прочитај повеќе

По САД, можно е и Велика Британија да ги повика претставниците од Facebook да објаснат дали има руско влијание во Британија. Во 2016 година руски ботови го поддржуваа излегувањето на Велика Британија од Европската Унија, јави Slate. Над 156.000 ботови и профили од трол фарми пишувале и  поддржувале излез на Британија од Унијата. Само во […]

Прочитај повеќе

Истрагата на конгресот на САД полека открива дали има или нема руско влијание во претседателските избори, но можеби поинтересно е откривањето на Руско влијание врз повеќе настани. Троловите не само што влијаеле или се обидувале да влијаат на изборите во САД, туку замешани се и во Украина, руската опозиција, контрактори на војската на САД, и […]

Прочитај повеќе