Gosbook.ru e друштвена мрежа за руската државна администрација, каде секој од нив си има свој профил, блогови, групи, пријатели како и секоја друштвена мрежа. Целта на Gosbook (gos на руски значи држава) е да овозможи на огромната администрација полесно да комуницира и да соработува во секојдневните обрски со што ќе се забрза работењето кое ќе биде и потранспарентно.

Прочитај повеќе

Дваесет и три годишниот Алексеј Каретников е уапсен под основи на шпионажа и вратен назад во Русија, пишува Washington Post велејќи дека американските власти се сомневаат дека тој е 12-тиот член на руската шпионска група неодамна откриена во САД.

Прочитај повеќе

Репортерите без граници (RSF), огранизација која промовира за слобода на говор, обави извештај за денешниот онлајн пристап по повод 12 март, Свестки ден против сајбер цензура. Извештајот ја содржи и „Непријатели на интернетот“ листата на земји кои ја контролираат слобдата на изразување, ја цензурираат содржината и го ограничуваат пристапот до информации.
 
„Потенцијалот на интернетот како отворена порта кон светот директно е контрадикторен со тенденцијата на овие режими да се изолираат себеси од останатите земји.“ пишува во извештајот.

Прочитај повеќе

 
Доколку сакате, а не можете да се возите со воз низ Транс-сибирската железница која поминува низ 2 континенти, 12 руски региони и 87 градови, тогаш не очајувајте. Google заедно со Руската железница стартува веб сајт со виртуелна тура од Москва до Владивосток без да се мрзнете на ниските руски температури. Иако правото патување е многу подобро, сепак виртуелна тура е одлична алтернатива.

Прочитај повеќе

Големите земји се спремаат за „сајбер ладна војна“, спроведуваат сајбер шпиjунажа и тестираат мрежи за да можат да започнат и да водат војна, вели извештајот на McAfee кој е базиран на анализи на неодамнешни напади на национални мрежи и владини сајтови. За извештајот McAfee направиле и интервјуа со 20 експерти за надворешни односи, експерти за национална безбедност и за интернет безбедност.

Прочитај повеќе