Најголемиот рудник за крипто валута во Русија троши 4.5 МW електрична енергија секој час. Моќта на хаширање е 38 PH/s, што во август било доволно за 20 биткоини дневно.

Прочитај повеќе

Bitfarms е компанијата која оперира со дел од најголемите рудници за крипто валути. Компанијата е од Канада, а ова е нивниот најголем „рудник“ кој целосно се напојува со електрична енергија од хидроцентрали. За повеќе податоци изгледајте го видето, но целата операција изгледа навистина импресивно.

Прочитај повеќе

Најголемите ИТ гиганти Apple, Microsoft и Samsung наскоро би можеле да имаат сериозен проблем со задржување на својот имиџ пред јавноста. Компаниите заедно со други се обвинети за злоупотреба на деца во рудниците за минерали кои се користат во електрониката за нивните уреди. Станува збор за рудниците за кобалт во Конго во кои работат и […]

Прочитај повеќе