Оние кои имаат слободно време на претек, би можеле да пробаат да ги научат роверите (возилата кои се на планетата Марс), како правилно да го класифицираат теренот на црвената планета. AI4Mars е најновата алатка на NASA со која кој било може да помогне подобро да се идентификуваат и означат најразличните предели на Марс. Со ова, […]

Прочитај повеќе

Робот ровер вооружен со ласер постојано патролира во Мохаве. Звучи на почетна сцена од ниско-буџетен научно фантастичен филм, но роботот всушност е таму за ја заштити пустинската желка. Guardian Angel е ровер кој е развиен во лабораторијата Hardshell, и треба да ја заштити популацијата на желки, истовремено да им овозожи на луѓето да погледнат во пустината. „Ако […]

Прочитај повеќе