Технологијата се покажува како фантастично помагало за лицата со хендикеп. Една од поновите добри идеи е AngelSense, апликација и преносен уред кои им помaгаат на родителите да внимаваат подобро на децата со аутизам. Креирани од Дорен Сомер и Нери Бен-Азар, и самите се родители на дете кое боледува од аутизам, AngelSense е GPS локатор и […]

Прочитај повеќе

Податоците на повеќе од 200.000 деца сe украдени по сајбер напад врз кинескиот производител на играчки VTech. Освен податоците за децата, украдени се и податоци за речиси 5.000.000 родители, што го прави овој напад четврта најголема кражба на лични податоци во историјата на Интернетот. Кинескиот производител Vtech продава таблет компјутери, телефони за деца и монитори […]

Прочитај повеќе

Камерите со кои дел од родителите ги надгледуваат своите новороденчиња не се безбедни, и ова не би требало да биде изненадување за никој. Бројот на уреди поврзани на Интернет кои се почесто се покажуваат подложни на хакерски напади е огромен, вклучувајќи огромен број на камери за мониторинг, па без сомневање камерите за бебиња не се […]

Прочитај повеќе

По наредба на американското регулаторно тело за трговија Google ќе мора да врати околу 19 милиони US долари на родителите чии деца купиле апликација или платиле за дел од апликација без дозвола од своите родители. Ова е трет случај од ваков вид, откако истиот регулатор во јануари им нареди на Apple да платат 32,5 милиони […]

Прочитај повеќе

Иако Интернетот е одлична алатка за едукација, читање на корисни работи и место за дружење со пријателите, сепак е и опасно место преполно со несоодветна содржина која не е препоралчива за најмладите корисниции. Gizmodo направи едноставни упатства за родителите и старателите кои сакаат нивните деца да имаат безбедно искуст со Интернет преку вклучување на Parental […]

Прочитај повеќе

Податоците од електронскиот дневник еднаш неделно ќе им бидат доставувани на родителите преку SMS пораки. Извештајот од проектот „Информиран родител“ ќе ги содржи промените во дневникот, како и информации за оценките, активностите и поведенијата на децата, најави министерот за образование и наука Спиро Ристовски. Бесплатните пораки ќе бидат испраќани од наставниците, кои ќе имаат одговорност […]

Прочитај повеќе

Facebook додаде уште една опција за објавување на временската лента. Покрај опциите за да додадете ново хоби, цимер, љубовна врска и сличнen „Life event”, како што ги карактеризира Facebook овие важни настани, додадена е и опција да најавите дека очекувате бебе. Оваа опција не води кон интересен заклучок дека публиката на Facebook полека расне и […]

Прочитај повеќе

Дигитални домородци и дигитални татковци, овие корисници израснале со Интернет и се постојано закачени на Веб. Затоа не е воопшто изненадувачки што се поопуштени и подобро запознаени со друштвените мрежи за да водат подобра грижа врз дигиталниот живот на своите деца. Инфографикот на Еuro RSCG , oбјавен од Mashable, ги разгледува родителските навиките на 1.000 […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа размислува како децата помлади од 13 години легално да можат да отворат профил, пишува Wall Street Journal. Во моментов возрасната граница на Facebook е 13 години, што, ако се земе в обзир каква се содржина се споделува на мрежата, е малку претерано ниска граница бидејќи помладите не се заштитени воопшто, ниту пак родителите […]

Прочитај повеќе

Од организирање протести до објавување на најновите продукти и наоѓање пријателства, Facebook стана важен фактор во секојдневието на околу 692.000 корисници од Македонија. Тоа значи дека за само два месеци, од фебруари, додатни 150.000 луѓе си отворија профил. Неверојатно, скоро 1/3 од Македонија е на Facebook.

Прочитај повеќе

Е-учебници.мк е дигитална библиотека на електронски учебници наменета за помладите, учениците од основното и средното образование, како и за наставниците и родителите.

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа го редизајнираше Центарот за безбедност. Сега, наместо само општи информации за безбедност и приватност, редизираниот центар нуди посебни и соодветни опции за родителите, тинејџерите, професорите, правните работници и сите корисници можат да се информираат за безбедноста.

Прочитај повеќе