Kреаторите на паметната правосмукалка Roomba креираа нов робот чија намена е да им помогне на студентите заинтересирани за роботика да ги направат своите први чекори, јави Mashable. Новиот робот Create 2 е речиси копија на Roomba, но без специфична намена на додатоците за чистење, па практично може да се користи како одлична основа за најразлични […]

Прочитај повеќе

Десетици илјади Kiva роботи им помагаат на вработените во Amazon за секојдневна испорака за време на декемвриските празници. Во овој најфреквентиот период се надминуваат и милион испораки дневно, па компанијата ангажира технологија да им помогне на луѓето да се справат во хаотичните магацини. Покрај 15-те илјади Kiva роботи, во магацините на Amazon „работи“ и Robo-Stow, […]

Прочитај повеќе

По 18 месеци откако стана шеф на одделот за роботика на Google и Google X лабораторијата, и без никаква претходна најава, Енди Рубин и Goole тргнаа по различни патишта. Поранешниот шеф на Android по заминувањето од Google ќе креира инкубатор за хардвер стартапи, јави Wall Street Journal. Г. Рубин е познат како еден од основачите […]

Прочитај повеќе

Dextra Robotic креира нов додаток за виртуелна реалност кој за воља на вистината повеќе наликува на инструмент за мачење, отколку на контролер. Станува збор за „ракавица-егзоскелет“, која кога ја користите ќе оддава впечаток дека допирате работи во виртуелната реалност. „Функционира вака, кога вашиот аватар контролира дигитален објект, сигналот се испраќа назад преку SDK до Dexmo […]

Прочитај повеќе

Алан Винфред, експерт од Лаботаторијата за роботика во Бристол, и неговите колеги наидоа на интересна реакција од робот на кој го тестираа „Првиот закон за роботика“ на авторот на научно-фантастични новели Исак Асимов кој гласи: „Робот не смее да повреди човек или преку не преземање на акција да дозволи човекот да биде повреден. Заради безбедност […]

Прочитај повеќе

Научниците од Универзитетот за технологија Масачусетс, објавија дека роботот Cheetah сега е слободен да трча самостојно со батеријата која е вградена во него. Досега движењето на роботот беше ограничен од каблите за напојување на кои беше прикачен. Роботот теоретски може да достигне брзина до 48 km/h, иако засега тестирањата се со брзини околу 16 километри […]

Прочитај повеќе

Матеј Предовиќ, седмооделенец во скопското училиште „Војдан Чернодрински“, се врати од Зрењанин со златна медала. Матеј го освои првото место по роботика на Олимпијадата за технички креации за младите од Југоисточна Европа. Како што вели 11-годишниот Матеј, за Дневник.мк, на Олимпијадата имаше еден куп учесници, над стотина од разни земји како Бугарија, Романија и Црна […]

Прочитај повеќе

Интернетот ќе биде библиотека од која роботите ќе учат најразлични вештини од интернет. Нов проект Robo Brain, сличен на претходно претставениот Robo Earth, го зголемува своето знаење од податоците кои се достапни на глобалната мрежа. Robo Brain е криран во соработка на универзитетите Cornell, Brown, Stanford и California, а поддршка за проектот доаѓа и од […]

Прочитај повеќе

Регуларот за медицински помагала во САД ја одобри роботската рака креирана под покровителство на DARPA за употреба во медицината. Раката е креирана од DEKA Research and Development Corp од Њухемпшир и до неодамна беше на тестирање. DEKA Arm System овозможува повеќе движења истовремено, но и далеку попрецизни и поделикатни движења отколку што се можни со […]

Прочитај повеќе

Оваа недела ќе се одржи првата конвенција под покровителство на Обединетите нации, на која ќе се говори за роботите со автономна функција „уби“ која овозможува роботите самите да селектираат и да напаѓаат мети без потреба од човечка интервенција. Средбата ќе се oдржи во склоп на конвенцијата на Обединетите нации за Certain Conventional Weapons. Дел од […]

Прочитај повеќе

Воената морнарица на САД тестира роботи во улога на пожарникари. Роботот треба да издржи високи температури, а првите тестови ќе започнат веќе налето, јавува BBC. Како сите пожарникари негови задолженија ќе бидат да затвора вентили, да прска со противпожарен препарат во оган, да го носи цревото и да може да балансира на брановите. Името на […]

Прочитај повеќе

Google како најголемиот инвеститор во роботиката надвор од армијата на САД, нема да побара дополнителни средства од DARPA за развој на роботите. Иако дел од компаниите кои неодамна станаа дел од тимот за роботика во Google X Lab, имаат тековни договори со Армијата на САД. Поради ова DARPA и Google сега се еден вид на […]

Прочитај повеќе