Во неговата суштина, Roboearth е World Wide Web за роботи: огромна мрежа и база на податоци како роботите можат да споделуваат информации и да учат еден од друг за нивното однесување и нивната околина. Носејќи ново значење на фразата „искуството е најдобриот учител”, целта на RoboEarth е да им дозволи на роботските системи да имаат корист од искуството на другите роботи, поплочувајќи го патот за брз напредок во спознавањето на машините и однесувањето, и на крај, по субтилна и софстицирана комунукација помеѓу луѓето и машините, пишува на официјалната интернет страница.

Прочитај повеќе

Дали знаевте дека првиот “робот” бил наречен Гулаб и работел на пареа, а бил создаден од грчкиот математичар Аркитас уште 400 години пред нашата ера? Дали знаевте дека зборот “робот” го добил своето значење уште во 1920 година, од чешкиот збор “робота” кој значи “принудена работа”? Прв пат и единствен пат робот има убиено човек во 1979 во фабриката на Ford, кога роботската рака по грешка го поткачила вработениот предизвикувајќи му повреди.

Прочитај повеќе

Денис Хонг е основач на лабораторија за роботика RoMeLa при Virginia Tech универзитетот. Toj во својот говор на TED конференцијата зборува за 7 наградувани вида на роботи. Не сите роботи се хуманоиди како DARwIn фудбалскиот робот на RoMeLa, туку можат да имаат амебична форма или да личат на пајаци.

Прочитај повеќе