Производните ленти како што се користат денес во фабриките постојат од првата деценија на 1900-те години. Решението го развил Вилијам Клан и ја имплементирал во фабриките на Ford. Идејата за производна лента доаѓа од „лента за разлагање“ (disassembly line). Оваа лента на разлагање се однесува на лентите во кланица, на кои касапите дел по дел […]

Прочитај повеќе

Ресторан во Токио во кој служат роботи вработува луѓе со ALS и повреди на рбетот. Овие работници управуваат со роботите кои ги послужуваат гостите во ресторанот. Dawn Cafe им овозможува на луѓето со парализа да заработат управувајќи со робот креиран од старапот Ory. OriHime-D е хуманоиден робот висок 120 сантиметри со кој се управува од […]

Прочитај повеќе

Сензорите и мерните инструменти се од исклучителна важност во секој автоматизиран производен процес. Токму затоа овие инструменти секогаш мора да прават минимална грешка која е во некоја определена дозволена граница. Секако инструментите мора да се проверат и баждарат, а сега целиот процес може во целост да се автоматизира.  Детлеф Рубесам е директор во Perschmann Calibration, […]

Прочитај повеќе

Неодамна Boston Dynamics објави видео од напредокот на хуманоидниот робот Atlas. Сега е достапно слично видео и за роботот на четири нозе Spot. Во видеото може да видиме како роботот се движи и снаоѓа на градилиште. Иако нема ништо спектакуларно во видеото, и самото снаоѓање во просторот, качувањето по скали и движењето низ тесните ходници […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате на времето кога роботите едвај држеа рамнотежа и беше супер да гледаме кога наводните „окупатори“ од иднината не се одржуваат на „нозе“? Заборавете го тоа! Boston Dynamics со кусо видео претстави надградба на Atlas. Видеото истовремено е импресивно и застрашувачко. Атлас без проблеми се движи со брзина која би се рекло дека е […]

Прочитај повеќе

Универзитетот MIT претстави технологија која на роботите ќе им овозможи да манипулираат со објекти кои претходно не ги виделе. Ова секако нема да биде од корист за роботите кои се програмирани за една активност која постојано се повторува. Најголем дел од роботите кои се користат денес имаат токму ваква употреба. Се користат на производни ленти […]

Прочитај повеќе

Еден од проблемите на 3Д принтерите, барем кога принтањето на големи објекти е во прашање, е времето и големината на принтерот која е потребна. Најчесто принтерите се поставени во некаква рамка, без разлика дали тоа е кутија или само носач на „главата“ на 3д принтерот. Решение на големината на проблемот можеби е пронајдено со креирање […]

Прочитај повеќе

Русија наскоро би можела да испрати роботи во вселената. Роботите нема да бидат дел од товарот кој ќе се движи кон Меѓународната вселенска станица, туку ќе бидат дел од екипаж. Роботи FEDOR ќе летаат и ќе управуваат со леталото „Сојуз“ кон Меѓународната вселенска станица. Руската вселенска агенција веќе го одобри првиот план за оваа мисија, […]

Прочитај повеќе

Што кога машините ќе станат свесни за своето постоење? За среќа ниту еден уред или алгоритам досега не е доволно моќен за да се осознае, но и кога машините ќе станат свесни за својата околина луѓето нема да бидат подготвени. Kurzgesagt поставува интересни прашања на оваа тема, иако за жал не дава одговори.

Прочитај повеќе

Team CoAware од Италија е еден од учесниците на KUKA натпреварот за иновации. Нивниот робот е еден од финалистите на овој натпревар, а најголема предност му е можноста за наизглед беспрекорната колаборација со луѓето. Останатите финалисти може да ги разгледате на страницата посветена на настанот.

Прочитај повеќе

Најголемата онлајн продавница Amazon, срамежливо најавува дека работи на роботи. Веста не доаѓа од официјални претставници на компанијата, туку се забележува од кадрите кои компанијата започнува да ги вработува. Ова секако не е првиот хардвер кој ќе го изработува Amazon, а некако и претставува логичен развој на производите. Што точно ќе прават роботите на Amazon, […]

Прочитај повеќе

Најверојатно една од професиите за кои се потребни најмалку вештини е човекот кој ги врти плескавиците во рестораните за брза храна. Можеби токму поради недостатокот од потребна вештина, ова ќе биде првата работа со која нискоквалификуваните кадри ќе мора да се збогуваат. Flippy е робот кој може да прави сѐ исто како и луѓето кои […]

Прочитај повеќе