Автомобили-роботи, и комбиња и автобуси кои сами возат патници во следните пет години ќе ги освојат улиците на кинескиот град Вуху, вели BBC. Планот на градот е Вуху да биде првиот град кој во целост ќе ги прифати автономните возила. Отворањето на улиците за автономни возила е на барање на кинескиот ИТ гигант Bаidu, која […]

Прочитај повеќе

Дали автономното возило навистина е побезбедно? Google и други компании веќе неколку години тестираат роботи-возачи за кои споделуваат податоци за сообраќајни незгоди во кои учествуваат нивните возила. До сега знаеме за десетина сообраќајки, сите со една заедничка работа – автономните возила до „буква“ ги почитуваат законите и не се виновни за ниту една незгода. Сепак […]

Прочитај повеќе