Напредокот во роботиката зазема сè поголеми чекори и во одредени работни сфери, на човекот повеќе не му е местото таму. Со секој поминат ден, автоматизацијата и вештачката интелигенција ги загрозува работните места на милиони луѓе и некој не може, а да не се запраша дали роботите ќе се развијат до тој степен да, еден ден, […]

Прочитај повеќе

Најверојатно сите мислевме дека работните места кои не се во фабрика, ќе бидат безбедни уште некое време од роботите. Сепак вештачката интелигенција на IBM, Watson е доволно напредна да ги замени луѓето. Од јануари 2017, јапонската осигурителна компанија Fukoku Mutual Life Insurance замени 34 работници со Watson. Вештачката интелигенција е 30 отсто поефикасна од луѓето. […]

Прочитај повеќе