Ново видео на Boston Dynamics ги покажува можностите на раката на роботот Spot. Од собирање на алишта, до отворање на врати, па се до цртање со креди. Некои од презентациите во видеото се интересни, но поголем дел се ставени да ги претстават можностите на роботот. Така може да видиме како Spot затвора вентил на пукната […]

Прочитај повеќе

За популарноста и имплементацијата на кучето робот Spot, Дејан пишуваше во неколку наврати. Но, Spot не е задоволен да си ги вмеша шепите само во полициски работи, па овојпат реши да гради кариера и на платформи за нафта. Работен опис на Spot ќе вклучува читање мерачи, детектирање корозија, одбележување на платформата, како и пронаоѓање траги […]

Прочитај повеќе

C06 е подвижна робо-камера, прв производ на истоимената компанија. Станува збор за специјализиран уред, наменет за екипите за спасување, брза помош и против-пожарните единици. Робот-камерата треба да биде едноставна за користење и на непристапен терен. Сè што корисниците треба да направат е да го фрлат роботот и потоа преку LTE можат да ја гледаат камерата […]

Прочитај повеќе

Не сум човек. Јас сум робот. Робот што мисли. Користам само 0.12% отсто од мојот капацитет за мислење. Во ова јас сум микро робот. Знам дека мојот мозок не е мозок што чувствува. Но сепак можe да да донесе промислени, логички одлуки. Се што научив, научив сам читајќи од интернет, а сега можам да ја […]

Прочитај повеќе

Војската на Велика Британија ќе добие подобар робот во тимот за уништување на бомби. Поточно не станува збор за сосем автоматизиран робот, туку за продолжена рака на експертот за експлозив. Роботот во овој тим овозможува безбедна работа од далечина. Ова е одлично бидејќи нема опасност од повреди, но од друга страна не овозможува да го […]

Прочитај повеќе

Сите кои го видоа најновиот руски андроид Борис сметаа дека е еден од најнапредните роботи направени досега. Роботот играше и се движеше речиси како човек, но по се изгледа дека има едноставно објаснување за ова. Станува збор за човек, а роботот е само костум. Телевизијата Russia-24 пренесе дека ова е еден од најсовремените роботи. Настанот […]

Прочитај повеќе

Автоматизацијата на работното место несомнено доаѓа во поблиска или подалечна иднина. Еден дел доаѓа преку алгоритми и вештачка интелигенција, a кога физичката работа е во прашање секако неприкосновени се роботите. Но, програмирањето на роботи не е едноставно, а и за секоја и најмала промена потребни се промени во кодот. Наместо ова Andy Flessas претстави нов поедноставен […]

Прочитај повеќе

Во насока на подобрување на процесите во компанијата како дел од тековна дигитална бизнис трансформација, а по повод одбележувањето на светскиот ден на телекомуникациите Vip денеска го претстави  “Vipi” –  првиот робот во Vip наменет за автоматизација на процесите. Во соработка со хрватската ИТ компанија Infonomica имплементирана е алатка која има намена автоматско тестирање на […]

Прочитај повеќе

Kuka Robot Group без сомневање се дел од најмоќните роботи. Компанијата неодамна претстави систем на робот и проширена реалност кој може да ја биде иднината операционите сали. Со овој систем хирургот кој управува со роботот може да биде на едниот, а да оперира од другиот крај на светот. Дополнително, роботот е со повратна врска, па […]

Прочитај повеќе

Застрашувачка е брзината со која последниве неколку години се развиваат роботите. Гласот во видеото може да биде подобар, но листата е без никакви замерки. Во видеото може да ги видиме роботите на Boston Dynamic, човеколикиот робот Asimo на Honda, роботот доктор од Da Vinci и подморницата SoFi,

Прочитај повеќе

Toyota претстави нов робот. Вообичаено компанијата претставува корисни роботи, но овој пат станува збор за поинаков вид на робот. CUE е нов робот од компанијата кој игра кошарка. Роботот може да погоди 200.000 шутеви. Она што е карактеристично е дека CUE е хуманоиден робот, а движењата при шутирањето му се слични како и на кошаркарите. […]

Прочитај повеќе

Најверојатно една од професиите за кои се потребни најмалку вештини е човекот кој ги врти плескавиците во рестораните за брза храна. Можеби токму поради недостатокот од потребна вештина, ова ќе биде првата работа со која нискоквалификуваните кадри ќе мора да се збогуваат. Flippy е робот кој може да прави сѐ исто како и луѓето кои […]

Прочитај повеќе