Ричард Сталман, основачот на Фондацијата за Слободен Софтвер, креатор на GNU и активист, влезе во Интернет куќата на славните. На г. Сталман, му се придружија Аарон Швартз, Џими Велш (Wikipedia) и Џон Пери Барлоу (EFF). Ричард Сталман е познат по својот поглед за слободата на корисниците и секогаш се противел на пресметките базирани во облакот, […]

Прочитај повеќе

Ричард Сталман, основач на Фондацијата Слободен Софтвер, автор на лиценцата за слободен софтвер GNU и еден од најпознатите активисти за слободен софтвер, остро ја критикуваше најпопуларната Linux дистрибуција – Ubuntu. Тоа што го тврди г. Сталман е дека дистрибуцијата од Canonical ги шпионира корисниците и нивните податоци ги испраќа на Amazon. Во најновата верзија на […]

Прочитај повеќе

Ричард Метју Сталман, основачот на движењето на слободен софтвер и борец за слобода на корисниците, даде свое мислење за доаѓањето на Steam на GNU/Linux дистрибуциите. Покрај тоа што Steam ќе го популаризира GNU/Linux, г. Сталман вели и дека Steam ќе им даде слобода на корисниците. „Претпоставувам дека достапноста на популарните неслободни програми на GNU/Linux може […]

Прочитај повеќе

Кога се подготвував да дојдам на оваа конференција, бев загрижен за тоа што ќе го кажам. Доаѓам од организација која воглавно се занимава со хакирање и не бев сигурен дали ќе можам да го спојам тоа со темата на овој настан. Но, тогаш се сетив на нашата вообичаена дефиниција за хакерите – луѓе кои игриво […]

Прочитај повеќе

Се чини сите деновиве пишуваат на тема ACTA, па за овој текст да не биде повторување, се вртиме кон Ричард Сталман и неговиот пророчки есеј / расказ насловен „Право да читаш“. Текстот е спекулативен увид во државно-корпоративната контрола над употребата на компјутерите. Напишан е во далечната 1997 година и до скоро беше сметан за „само […]

Прочитај повеќе

Друштвените мрежи ги ставаат корисниците во опасност со тоа што им го бараат вистинското име, вели основачот на Free Software фондацијата, Ричард Сталман. Неговата критика кон друштвените мрежи, поточно кон Facebook, е што мрежата ги набљудува корисниците преку Like копчињата кои се наоѓаат на надворешните сајтови. „Facebook прави масовно набљудување. Ако има Like копче на […]

Прочитај повеќе

До кој степен Google ја почитува слободата на корисниците?, прашува легендарниот гуру за слободен софтвер и основач на Free Software фондацијата, Ричард Сталман во својата колумна во

Прочитај повеќе

Седејќи во ходникот пред преполнетата сала, слушајќи го предавањето на Ричард Сталман во кое зборуваше за слободниот софтвер, рестриктивните лиценци, авторските права и како тие не функционираат во денешниот дигитален свет, си помислив „ова е ветената земја за идејата на Сталман.“ Во Македонија се е слободно, го споделуваме софтверот и со леснотија го игнорираме копирајтот. Во Македонија индустријата нема контрола врз корисникот, контрола која г-дин. Сталман се бори да ја тргне, туку македонскиот корисникот ја фрла индустријата на колена.

Прочитај повеќе

Авторските права се зачнати во ерата на печатарската машина, и биле дизајнирани да одговараат на системот на централизирано копирање наметнато од самата технологија на печатење. Но режимот на авторски права воопшто не одговара со компјутерските мрежи – oва е краток увод на предавањето од култниот Ричард Сталман, предавање кое моментално се одржува во Holliday In во Скопје.

Прочитај повеќе

Ричард М. Сталман, таткото на GNU, на 3-ти јуни 2010 на покана од Слободен софтвер Македонија доаѓа во Скопје и ќе одржи предавање насловено „Copyright vs Community in the age of computer networks”. Предавањето ќе се одржи во салата “Милениум 2” во хотелот “ХолидејИн”, влезот е слободен и отворен за сите, предавањето започнува во 18:00 часот и ќе биде на англиски јазик.

Прочитај повеќе

Секој софтвер со рестриктивни лиценци му дава на девелоперот контрола врз корисникот, а тоа е погрешно, вели Ричард Сталман, основач на Слободен Софтвер фондацијата, во интервју на Mashable.

Прочитај повеќе

Linux кернелот е делот кој се нарекува срцето на GNU/Linux оперативниот систем. Тоa беше онаа последна состојка за реализирање на сонот на Ричард Сталман (Richard Stallman), односно за создавање на оперативен систем кој ќе биде слободен софтвер. Кернелот во денешно време се одржува од многу програмери кои целат да го подобрат во секој аспект и да го направат по-компатибилен со секој вид на хардвер.

Прочитај повеќе