(ова е гостински текст на Новица Наков oд Слободен Софтвер Македонија)  Кампањите на организациите како RIAA и MPAA често се фокусираат околу идејата за „крадење“ кога станува збор за добрата од културата (види You wouldn’t steal a car). Ова не е случајно. Тие се обидуваат да го поистоветат пиратството од отворените мориња со непочитувањето на авторските права […]

Прочитај повеќе

Pirate Bay, иако оваа време лани беше осуден за пиратерија, се уште им пркоси на музичката и филмската индустрија, oвојпат наоѓајќи и појак сојузник во Пиратската партија на Шведска.

Прочитај повеќе

Џејми Томас-Расет е казнета со 1.92 милиони долари казна бидејќи споделувала 24 песни заштитени со авторски права преку сервисот Kazaa. Таа е првиот индивидуалец кој што е суден и казнет за споделување на фајлови. Г-ѓа. Томас-Расет прв пат беше казнета 2007 година кога судот ја осуди за виновна и ѝ нареди да плати казна од 220.000 долари. Таа потоа бараше ново судење и ауч… Сега наместо 200.000 долари таа треба да плати скоро 2 милиони долари за 24 песни, по 80.000 од песна.

Прочитај повеќе