Производството на различни фалсификувани производи е сериозен проблем во Кина. Кинеската компанија WaliMai се обидува да стави крај на фалсификуваните производи со RFID-етикета. Паметната етикета треба да биде доказ за купувачите дека производот е автентичен, вели Reuters. Етикетите се креирани со RFID чип кој го следи пакетот од првата од последната станица. Наместо продавницата, етикетата […]

Прочитај повеќе

Следењето на кутиите и производите во магацините не е едноставно. Ова важи како за магацините за складирање, така и во поштенските магацинии во кои се распределуваат пратките. Дел од кутиите се губат, но се чини дека во иднина на овие проблеми може да им дојде крајот. Првенствено поради роботите кои ќе ги освојат магационареските работи, […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија очекува до 2020-та година да има 50 милијарди уреди поврзани на интернет кои ќе обезбедат разни услуги на граѓаните преку паметни апликации и сервиси. Oсновното нешто за „Интернет на нештата“ е поврзувањето на разните уреди со RFID таговите, кои се попаметни од обичните баркодови. Преку овие чипови ќе се овозможи уредите, од автомобил […]

Прочитај повеќе

Twine е забавен безжичен Wi-Fi уред опремен со сензори за температура и вибрации. Се работи за мала гумена коцка од 16 cm која се полни преку USB порт или со две мали AAA батерии, и која функционира така што ги користи внатрешните сензори што се поврзани со интернет преку Wi-Fi да собира информации и да […]

Прочитај повеќе

Студентите и посетителите на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) имаа чест да слушнат предавања од наградуваниот научник Кевин Варвик. Професорот од Универзитетот од Ридинг е истакнат во светот по своите истражување во полето на кибернетиката и роботиката, но можеби е најпознат по тоа што инсталираше чип во својата лева рака со цел да […]

Прочитај повеќе

RFID (Radio Frequency Identification) кодовите од неодамна се сè почесто употребувани за маркетинг цели. Започнувајќи со минатогодишниот Coca Cola камп, каде наместо влезници, на посетителите им беа давани алки со интегриран RFID код преку кои директно се поврзуваа со нивните Facebook профили, нивното користење само се интензивираше.

Прочитај повеќе

Проф. д-р Марк Гасон од Универзитетот во Ридинг, Англија, е првиот човек во светот кој е инфициран со компјутерски вирус. Британскиот научник направил експеримент каде што имплементирал RFID чип со инсталиран компјутерски вирус во својата рака. Професор Гасон вели дека неговата егзибиција е „доказ за принцип“ со кој предупредува дека RFID чиповите треба да бидат сфатени сериозно бидејќи оваа технологија во иднина ќе стане вообичаена.

Прочитај повеќе

Истражувачите од Critical Media Lаb при Ватерлу универзитетот користејќи RFID технологија ги поврзаа кравите на фармерот Крис Ванденберг со Twitter. Секоја oд дванаесте крави ги твита своите активности објавувајќи претходно подготвени пораки.

Прочитај повеќе

Дечките од групата “The Hacker’s Choice” (http://www.thc.org), поточно Jeroen van Beek (vonJeek) најде начин да ги дуплицира (клонира) и модифицира пасошите(Passport) коишто содржат во себе RFID (Radio-frequency identification) чип. Начинот на којшто нападот е успешен лежи во терминалот и модифицирани податоци во пасошот. vonJeek најде начин различен од “grunwald” нападот со што можеме да ги модифицираме нашите податоци на нашиот пасош без пронајдени грешки или предупредувања од страна на терминалот.

Прочитај повеќе