Без врска дали сте фан на обложувалниците или сте фудбалски фанатик запален по европските лиги или Лигата на шампиони, вие посетувате сајтови за резултати. Но, доколку сакате да ги следите резултатите каде и да сте во реално време, тогаш ви се потребни мобилни апликации, и тоа добри апликации кои ќе ви праќаат нотификации за секој […]

Прочитај повеќе

Неодамна стартуваните страни за брендови на друштвената мрежа сега се прикажуваат и на резултатите од пребарувањето на Google.com. Ова може да биде паметен потег на Google да ги заинтересира брендовите. Сега Google+ ќе стане мрежа која ги истакнува брендовите, нивните страни и промоции на најголемиот и најкористениот интернет пребарувач. „Содржината од +Page, како што се […]

Прочитај повеќе

Google најави дека ќе го освежи својот алгоритам за индексирање на веб страници со цел да се прикажуваат што понови резултати. Ова е една од поголемите промени на алгоритамот за индексирање на Google, Caffeine, и ќе влијае на 35 отсто од пребарувањата, подобро одредувајќи кога да бидат прикажани важни навремени резултати, а кога не. Според […]

Прочитај повеќе

Bing, интернет пребарувачот на Microsoft, го додаде Facebook Like копчето покрај своите резултати. Ова е директен одговор на новата Google +1 опција за споделување, со која Google всушност требаше да започне да ги користи своите друштвени „слоеви“ и да стане конкурент на Facebook. Но, сега не само што треба да се грижи за друштвенот Facebook туку и за пребарувачот Bing кој сега стана многу поинтересен за користење. Секако, Google се уште е супериорен на пазарот на пребарување, во Македонија над 95% од корисниците го користат, па можеби и не е толку лошо да има посериозна конкуренција.

Прочитај повеќе

Некои корисници, кои се во случајниот тест избор, ќе можат да приметат дека страната со резултати на Google има нов изглед, односно ќе видат попразна страна со повеќе простор меѓу линковите од резултати каде истите се со минимални информации. Поради повеќе празното место, сега има и помалку резултати на една страна. Можеби конечно Google ќе не натера да прегледаме повеќе од една-две страни од резултатите.

Прочитај повеќе

Google доби идеја да го додаде +1 копчето за да се споделуваат резултатите, а Crossrider ја продолжи таа идеа креирајќи Google +Like додаток за Firefox, IE и Chrome со кој се додава Facebook Like копчето до резултатите од пребарувачот.

Прочитај повеќе

Yahoo објавија своја верзија на Google Instant, алатката која прикажува резултати уште пред да го допишете клучните зборови кои сакате да ги пребарате.

Прочитај повеќе

Покрај инстант пребарувањето, Google додаде и инстант прегледување на веб страни во резултатите. Имено, кога ќе пребарувате некој термин, линковите во резултатите ќе имаат опција (знак на лупа) за визуелен прeглед на веб страните пред да кликнете на линкот.

Прочитај повеќе

Google тестира опција на страната со резултатите што ќе ви ја прикаже веб страната пред да кликнете на линкот. Доволно е само поставување на глувчето врз линкот и ќе ви се прикаже како изгледа сајтот. Интересно не се прикажуваат рекламите на сајтот.

Прочитај повеќе

Замислете пребарувач како Google, но кој наместо да ви ги достави резултатите на неколку различни страни со линкови кои можеби го содржат она што го барате, ќе ја прескокне таа процедура и директно ќе ви одговори на вашето прашање… Стефен Волфрам, креаторот на софтверот Mathematica и основач и директор на компанијата Wolfram Research, заедно со околу 100 вработени се обидува да создаде нов вид на пребарувач кој ќе одговара на прашања во кои се бараат факти.

Прочитај повеќе