Microsoft ќе со обиде да го олесни процесот на креирање на CV, процес во кој најверојатно никој не ужива. Функционалноста доаѓа во Word и ќе биде овозможена преку интеграција на LinkedIn. Не станува збор единствено за „auto-fill“ функција, туку Word ќе ги собира податоците и начините на кои резимето го пишуваат корисниците. Потоа корисникот ќе може […]

Прочитај повеќе

(„Производ на денот“ е серијал текстови од македонскиот стартап Brainster кој гради заедница на едукатори да го модернизираaт образованието. Ако ви се допадна овој пост, посетете го блогот на Brainster. Ако ја поддржувате оваа иницијатива споделете со пријателите) Да креирате совршено резиме кое ќе ве претстави во најдобро светло кај идниот работодавач не е воопшто […]

Прочитај повеќе

Одличното резиме некојпат е клучно за добивање на работа. Нина Мафлех доаѓа од Блискиот Исток и неодамна со своето невообичаено пристап толку го импресионираше директорот на Airbnb што лично ја повика на интервју, иако Нина претходно испрати куп пораки на официјалнот имејл на сервисот за туристичко сместување. Откако Нина со месеци преку официјалните апликации за […]

Прочитај повеќе

Како директорт за човечки ресурси на Google кој има прегледано над 20.000 резимеa во својата кариера, Лазло Бок е можеби вистинскиот човек кого треба да го послушате кога се работи за грешките во вашите CV-ја. Во пост на LinkedIn, г. Бок ги потенцираше најчестите грешки кои се појавуваат постојано во резимеата кои се доставуваат до […]

Прочитај повеќе

Linkedin ја објави листата на најупотребувани придавки со кои се опишуваат нивните корисници во своите резимеа. Годинава убедливо најупотребуван збор е „одговорен“ и тоа е двапати почесто користен од вториот збор на листата „стратешки“. Трпелив, експерт, организациски и иновативен се нови зборови на листата на најупотребувани придавки, односно ги заменија експериментален, мотивиран, мултинационален и специјализиран. […]

Прочитај повеќе

vCard е одлична WordPress тема преку која можете да ги промовирате вашите вештини и работно искуство. Дизајнирана е во модерен и елегантен стил и спремна со ваша помош да ги уловите вашите нови клиенти. Голем дел теми од ваков вид се плаќаат, но Грег Придеј, реши својата да ја сподели бесплатно. Темата има рејтинг 4/5 […]

Прочитај повеќе

Решени да го олеснат наоѓањето на работа, тим македонски програмери го стартуваа GiveBrand.to, стартап преку кој корисниците ќе можат да соберат препораки од пријатели и колеги, и истите да ги презентираат на компаниите, кои пак, ќе можат да пребаруваат низ мрежата според вештините и да го најдат правиот кандидат. Проектот е стартуван од Бобан Јованоски и […]

Прочитај повеќе

Со цел да се истакне CV-то да се препознае меѓу другите, ко-креаторот на Symbian, Дејвид Вуд, заедно со CWJobs.co.uk и тим од инженери и дизајнери го направи првото CV (резиме) користејќи виртуелна компјутерски-генерирана 3D визуелизација. Камерата и апликацијата го препознаваат „дигиталниот слој“ на резимето и го прикажуваат во проширената (аугментирана) реалност на компјутерот.

Прочитај повеќе

Веб базираниoт сервис за документи, Docs.com на Microsoft сега имаат опција за брзо креаирање резиме со податоци од вашиот Facebook профили, и креаирање на графикони со Facebook пријателите.

Прочитај повеќе

DobraRabota.mk е портал за вработување, на кој корисниците можат да закачат своја биографија, а работодавачите да објавуваат огласи за работа. Сајтот е посветен кон вработувањето, што може го истакне сајтот од конкуренцијата, барем така се надева Небојша Галевски од dobrarabota.mk.

Прочитај повеќе

Јas.mk е лесен за користење корисен сајт за креирање на резиме (CV) за многу кратко време кое потоа можете да го симнете во .pdf или .word формат или да го споделите на друштвените мрежи. Moжеби не е LinkedIn, но е .mk сервис!

Прочитај повеќе

Деновиве се одржа интерактивен саем за кариера „e-Career Fair“ во организација на Националната програма за практикантска работа и вработување „Моја Кариера“ во рамките на Проектот на УСАИД за конкурентност.

Прочитај повеќе