Организацијата одговорна за имињата и бројките на интернет адресите, ICANN, дозволи нови топ-левел домени кои можат да имаат специфични имиња како .cocacola, .itcommk, .eco, .bank, .wine, .makedonija, .pepsi, .audi итн. „Светот на .com, .gov, .org и други топ-левел домени наскоро ќе биде продолжен да вклучи секакви зборови од многу различни јазици. За прв пат, генеричкиот […]

Прочитај повеќе

Собирањето на значки не е ново хоби, но дали овој пат може да има и некои поголеми екстерни ефекти? Сега кога знаеме дека двеста и деведетесет луѓе може да се соберат на едно место во Скопје заради искористување на попусти, можеме да се запрашаме дали друштвенте мрежи како Foursquare може во нашава средина да се […]

Прочитај повеќе

После пет месеци пауза граѓаните на Либија повторно имаат пристап до Интернет, и со тоа пристап до остатокот на светот. На официјалната веб страница на либискиот телеком стои: „ Либија, ви честитаме за ослободувањето од владеењето на тиранот“. IT компанијата Renesys која ја следи целата ситуација поврзана со интернетот, изјавуви дека интернетот во Либија на неколку […]

Прочитај повеќе

Револуцијата во Египет беше дел од сите наши животи преку медиумите и преку друштвените мрежи. Слушавме, читавме и гледавме како се борат за своите права, гледавме и како најпосле ја најдоа својата радост. Она што беше специфично за оваа револуција беше улогата на социјалните медиуми во целата ситуација, и нивната улога беше клучна.

Прочитај повеќе

Social Media Revolution ја објаснува важноста на друштвените мрежи и напредокот на технологијата. Но, зборува и за тоа како се информираме преку друштвените мрежи. Јас воопшто не барав некоја посебна информација, видеото само се појави бидејќи бев заинтересиран за што другите зборуваат. Подоцна видов дека линкот до истото видео е твитнат од повеќе корисници.

Прочитај повеќе