Свештениците, монасите и владиците на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) веќе нема да користат Facebook. По барање на владиката Петар, друштвената мрежа е официјално забранета, а во решението во писмена форма стои и рок до кога треба свештениците да се исклучат, пишува Нова Македонија. Нема детални информации за казните за свештеници кои ќе […]

Прочитај повеќе

Apple не верува дека едноставна игра може да се справи со сериозни теми како религија и секс. Компанијата ги советува програмерите дека подoбро е да напишат книга за темата, односно медицинска апликации, бидејќи таквите сериозни теми бараат повеќе внимание. „Ги разгледуваме апликациите поразлично од книгите и песните, кои не ги прегледуваме. Ако сакате да ја […]

Прочитај повеќе

Германскиот свештеник, Роберт Золитч, верува дека ако Исус беше жив денес, тој ќе беше на Facebook и на Twitter за да се поврзе со своите пријатели и следбеници. Според архиепископ од Фрајбург, црквата треба да ги прифати новите медиими бидејќи тие се алатка за пренесување на Божјиот збор. „Тој секогаш бараше луѓе, и одеше низ […]

Прочитај повеќе

Facebook со воведувањето на новата метрика, People talking about, која се наоѓа веднаш по „лајковите“, им овозможи на корисниците, како и на администраторите, да видат колкава интеракција имаат страниците. Интересно е тоа што голем е провентот на оние Facebook страни кои што имаат голем број на „лајкови“, да немаат голема интеракција. Страни со десетици милиони […]

Прочитај повеќе

Facebook станува огромен. Стана секојдневно место за најновите информации и влијателен фактор дури и за претседателот на САД да ја стартува својата кампања на друштвената мрежа чие Like копче, претставено пред скоро година дена, се наоѓа на 2.5 милиони веб сајтови.

Прочитај повеќе

Професор од скопска гимназија е суспендиран поради екстремни религиозни Facebook постови. Според учениците, тие немале проблем со професорот бидејќи се однесувал пристојно на часовите, но според директорката на училиштето, која доставила копии од 8 страни од неговиот Facebook профил до полицијата, професорот од „скромен религиозен човек се претворил во фанатик.“

Прочитај повеќе

Големиот процент на користење на интернет за информации и комуницирање, не упатува на предизвикот низ оваа технолошка форма, да се антиципира и актуелизира творечкото влијание на отците на црквата врз современиот свет, ова го вели Preminportal.com.mk, веб портал за христијанството кој не изненади со своите Веб 2.0 идеи. Првин бев изненаден бидејќи се работи за […]

Прочитај повеќе