На почетокот на минатата година Google најави дека ќе ги блокира колачињата на следење на Chrome. Овие колачиња овозможуваат следење на корисниците за реклами. Google е еден од најголемите продавачи на рекламен простор, па главното прашање тогаш беше „Што ќе ги замени колачињата за следење на секој корисник?“. Денес го добивме одговорот од Google. Колачињата […]

Прочитај повеќе

Гејмерите најчесто се првите кои прифаќаат нова технологија, а анализата на пазарот покажува дека се и значително позаинтересирани за купување на определени производи. Гејмерите се и поверни на брендовите и постраствени во рекламирањето на своите пријатели и познаници, па маркетинг експертот Ким Томсон ги советуваше колегите никако да не ги забораваат гејмерите во своите маркетинг кампањи. […]

Прочитај повеќе

Мислевте дека AdBlock Plus ги блокира сите реклами кои се наоѓаат на веб просторот? Запрашајте се уште еднаш. Дел од огласувачите може да се наоѓаат на „белата листа” на AdBlock Plus и со тоа да ги заобиколат рестрикциите кои ги поставува овој додаток за нашите прелистувачи. Имено, компанијата објави блог напис во кој ја објави […]

Прочитај повеќе

Во 2012-та година во Македонија се потрошиле скоро 2 милиони евра на онлајн реклами, вели новиот инфографик на Httpool Macedonia и Ipsos Strategic Puls. Ова е пораст од скоро 300 илјади евра во споредба со бруто буџетот од 2011-та годинa, или околу 700 илјади пораст споредено со 2010-та година. Но, оваа бруто сума е разгледана […]

Прочитај повеќе

Во онлајн маркетинг со сомневаат само луѓето кои не пробале онлајн маркетинг. Дали истото може да се каже и за рекламирањето на друштвените мрежи? Статистиката која ја покажува Hubspot, ни открива дека не само што рекламирањето на друштвените мрежи успева, туку сега е попродуктивно од кога и да е. Околу 42 отсто од испитаниците на […]

Прочитај повеќе

Пред неколку месеци Microsoft  најави дека ќе се обидат да го искористат Kinect за „читање“ на емоциите на играчите кои конзолата ги открива преку изразите на лицето кој потоа се толкуваат од софистициран софтвер. Целта е да се искористи Kinect за подобро рекламирање, ни открива патентот кој е одобрен минатата недела. Според патентот, уредот ќе ја зачува регистрираната […]

Прочитај повеќе

Microsoft, Yahoo, и AOL најавија партнерство за онлајн рекламирање со кое ќе им се спротистават на конкурентите Facebook и Google. Ова партнерство ќе функционира на тој начин што компаниите ќе можат да си ги продаваат празните рекламни простори. Со спојување на силите овие три компании се надеваат дека ќе заштедат пари и ќе го зголемат […]

Прочитај повеќе

Мобилната телефонија, па автомобилската индустрија се водечките индустрии кога се работи во рекламирањето со веб медиуми. Најголемо рекламирање е забележано во ланскиот април кога се потрошени 10.70% од 1.280.438  евра од бруто буџетот за рекламирање во 2010-та, покажува истражувањето на Httpool Macedonia и Ipsos Strategic Puls. Поделено според веб медиумите, дури 66.82% се забавни портали […]

Прочитај повеќе

AdAge.com, познатиот магазин за вести, анализи и информации од светот на медиумите и маркетингот создаде интересна листа на топ 10 вирални видео реклами на сите времиња. Листата е направена благодарение на компанијата VisibleMeasures.com која специјализира во следење и мерење на ефектот на комерцијалните видео кампањи на интернет.

Прочитај повеќе

Д-р Вања Јосифовски е главен истражувач на интернет компанија Yahoo! во областите на e-рекламирање, собирање на информации, пребарување и бази на податоци. Информатичките почетоци му биле во времето на Commodore 64 и Sinclair ZX Spectrum компјутерите, кога тогаш незаинтересираниот Вања бил предизвикан од неговиот татко да создаде компјутерски програм за хемиски соединенија по што ја […]

Прочитај повеќе