(Oва е гостински пост на Ева Пиперевска, маркетинг менаџер во G6 Solutions. Ева се реши да напише серијал на блог постови за Google AdWords на Medium. Ги реобјавуваме со нејзина дозвола) Електронската пошта претставува неразделен дел од нашето секојдневие. Таа е сигурен инструмент преку кој ние сме во постојан контакт со нашите блиски, пријатели и […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Ева Пиперевска, маркетинг менаџер во G6 Solutions. Ева се реши да напише серијал на блог постови за Google AdWords на Medium. Ги реобјавуваме со нејзина дозвола) Google Adwords е платена платформа за рекламирање, достапна за сите бизниси без разлика дали станува збор за мали бизниси или големи корпорации. Мит бр. […]

Прочитај повеќе

Дел од највлијателните корисници на Twitter ќе забележат дека им се сервираат помалку реклами. Причината за ова е што Twitter сака најактивните корисници да продолжат непречено да ја користат платформата. Друштвената мрежа се надева дека популарните корисници ќе привлечат поголем број на корисници. Но како се знае кој е #влијателен? Алгоритмот за изборот на корисници […]

Прочитај повеќе

Aмериканската федералната комисија за трговија (FTC) работи на правилник кој ќе регулира до каде може да се оди со рекламите на интернет, пред тие да станат измама. Станува збор за регулирање на новиот метод на рекламирање преку спонзорирани текстови, таканаречен – native advertising. Native advertising e платена содржина, т.е. рекламни и ПР текстови кои тешко […]

Прочитај повеќе

Добри вести за огласувачите, маркетинг агенциите и компаниите кои сакаат да го претстават својот бренд на една од најпопуларните друштвени мрежи во моментот. Instagram, третата најголема друштвена мрежа во светот, со над половина милион корисници на Балканот, сега ја отвори платформата за огласување и за локалните девелопери и агенции. Тоа што го прави Instagram уникатен […]

Прочитај повеќе

Доколки сте еден од 40-те милиони корисници на AdBlock Plus тогаш најверојатно веќе ја забележавте пораката која ви нуди можност да пропуштите дел од рекламите кои не се премногу наметливи и „сјајни“. Од компанијата најавија дека одлуката кои реклами можат да поминат, а кои не ќе виде оставена во раце на независно тело, јави Wall […]

Прочитај повеќе

Креаторот на популарната екстензија AdBlock со која се блокираат веб рекламите, креираше сопствен прелистувач за iOS. Прелистувачот во тест верзија неколку месеци е присутен на Google Play, но за првпат се појавува на AppStore. Покрај можноста за блокирањето на здодевните реклами, AdBlock Browser овозможува и заштита од злонамерен софтвер, и интересно е поштедлив за батеријата […]

Прочитај повеќе

Од први септември Adobe Flash ќе биде блокиран во Chrome со „цел да се подобри искуството со реклами“, како што вели Googlе. Но, тоа што е важно е што Google ќе ги конвертира сите AdWords реклами од Flash во HTML5. Најавено е дека Chrome е доволно „интелигентен“ за да ги паузира Flash рекламите кои стартуваат […]

Прочитај повеќе

Amazon е најновата компанија која се откажува од Flash, откако најави промени веќе од први септември. Amazon прекинува да ги прифаќа Flash рекламите, а се чини дека одлуката на компаниајта е изнудена од промените во Firefox, Chrome и Safari кои сега ја ограничуваат можноста за прикажување на Flash содржини. „Ова ќе овозможи клиентите да имаат […]

Прочитај повеќе

Windows 10 дојде како бесплатна надградба на оперативниот систем за сите кои имаа Windows 7 или Windows 8.1, но Microsoft има план како да монетаризира дел од услугите. Дел од корисниците веднаш забележаа дека нивната омилена игра Solitaire повторно доаѓа преинсталирана на оперативниот систем, но овојпат со опција за отклучување на премиум верзија на играта. […]

Прочитај повеќе

Google објави дека на YouTube ќе можат да се презинтираат нови реклами со можност разгледување во 360-степени. Компанијата се надева дека со ова ќе овозможи реклами со кои огласувачите ќе обезбедат подобро искуство, а и на корисниците ќе им биде позабавно, со оглед на тоа дека рекламите ќе бидат интерактивни.За рекламите е потребен или Chrome […]

Прочитај повеќе

Ad Filter е ектензија за Mozilla Firefox и Google Chrome која не е класичен блокатор на реклами, како популарниот AdBlock Plus. Наместо блокирање на рекламите, екстензијата ги заменува лошите и здодевни реклами со реклами кои се најдобри, велат креаторите, рекламната агенција D&AD! „Сите здодевни реклами се блокирани“, е мотото на D&AD, иако сите кои инсталираат […]

Прочитај повеќе