Наскоро сите „пилоти“ кои ќе управуваат со дронови или беспилотни летала ќе треба да ги исполнуваат ригорозните услови кои ќе ги наметне Американската федерална администрација за авијација (FAA). Тоа што ќе ги погоди сите ентузијасти покрај максималната висина на која е дозволено летање на дроновите од 120 метри е што услoвите кои ќе важат за […]

Прочитај повеќе

Печатените медиуми и телевизиите во Mакедонија се во незгодна положба. Има провладини и проопозициски, но никако независни медиуми како што треба всушност да бидат. Истово започна да се случува и на Интернет. За една година никнаа очигледни провладини и проопозициски интернет-медиуми, и некои независни, кои сега може да ги додадеме на се поголемиот број на […]

Прочитај повеќе

Скоро 200 години се поминати од денот кога Томас Џеферсон, еден од татковците на САД, во своето писмо до Ајзак Мекферсон ќе напише: „Оној кој добива идеја од мене, добива упатство без да ме осиромаши, исто како што оној кој од мојата ламба ќе го запали својот оган, добива светлина без да ме затемни мене“.

Прочитај повеќе