Припејд телефоните кои нудат анонимност наскоро би можеле да станат забранети во САД. Веста за ваков закон доаѓа неколку дена откако беше обелоденето дека терористите во Париз користеа припејд телефони, а не софистицирана технологија како што претходно се мислеше. Предлог-законот, кој е сличен на законот кој го имаме во Македонија уште од 2013-та година, кој […]

Прочитај повеќе

Речиси 300.000 беспилотни летала се регистрирани во САД, и тоа само во првиот месец откако беше донесен закон кој предвидува задолжителна регистрација на дроновите и нивните сопственици, јави Федералната агенција за авијација. „Драго ми е што јавноста одговори на нашиот повик за регистрација. Националниот систем за воздухопловство е фантастичен ресурс и сите вклучувајќи ги и […]

Прочитај повеќе

Оваа година или поточно лето, ќе се одржи деветтиот по ред Google Summer of Code – програма за студентите кои ќе работат на проекти со слободен и отворен код. Во претходните осум години учествуваа повеќе од 6.000 студенти од повеќе од 100 земји, меѓу кои имаше и околу десетина (шест од хаклабот КИКА) учесници и […]

Прочитај повеќе

Секој сопственик на припејд број во Македонија ќе треба да остави лични податоци како име, презиме, матичен број и адреса, вели Агенцијата за електронска комуникација (АЕК). Ваквата регистрација е со цел да ги намали анонимните јавувања од кои се жалат корисниците, вели директорот нa АЕК, Роберт Ордановски. „Целта на ваквото решение е да се спречат […]

Прочитај повеќе

Организацијата одговорна за имињата и бројките на интернет адресите, ICANN, дозволи нови топ-левел домени кои можат да имаат специфични имиња како .cocacola, .itcommk, .eco, .bank, .wine, .makedonija, .pepsi, .audi итн. „Светот на .com, .gov, .org и други топ-левел домени наскоро ќе биде продолжен да вклучи секакви зборови од многу различни јазици. За прв пат, генеричкиот […]

Прочитај повеќе

Процесот за поедноставување на работата на МАРНет со која ќе се либерализира доменот и ќе може да се размислува на електронско регистрирање на домени од физички и правни лица е влезен во програмата на Владата за 2012-та година, вели директорот на МАРнет, Сашо Димитријоски за Нова Македонија. „Влезен во програмата“ може да значи дека ќе […]

Прочитај повеќе

Над 100.000 .xxx домени се активирани на првиот ден од стартувањето на јавната регистрација. Цените за домените започнуваат од 80 долари за година, и секој сајт ќе биде скениран дневно за малициозен софтвер. Секс доменот беше одобрен во март по десет години расправии, и треба да претставува еден вид „црвена зона“ каде порнографската индустрија ќе […]

Прочитај повеќе

ICM Registry, кој ги дистрибурира .xxx домените на третите страни како GoDaddy, им дава на брендовите и регистрираните трговски марки предност од 50 дена за да си регистрираат .xxx домен, со цел да се избегне „сајбер киднапирање“ на домените. Покрај домените од порнографската индустријата кои се во групата А, брендовите и марките кои не се […]

Прочитај повеќе

МАРНет повторно се активира. Од 16.02, среда, ќе може да се регистрира домен и да се понудат други активности во врска со регистрацијата на .мк домените.

Прочитај повеќе

<Надополнето 07.02.11> За цените воопшто не е разговарано, вели новиот директор на МАРНет, Сашо Димитријоски одговарајќи на нашиот мејл каде побаравме да се потврди информацијата за цените, кои според новиот директор нема да се менуваат.
 
„За менување на цената на домените во МАРНет воопшто не се разговарало и најверојатно таа ќе остане иста, што значи ова се само шпекулации кои немаат никаква основа. Ќе треба да го прашате „Глобус” од каде им се таквите информации.“

Прочитај повеќе

Македонската академска истражувачка мрежа, МАРНет која има целосна контрола над .мк доменот, не дозволи регистрација на Wikileaks.mk домен без притоа да образложи конкретна причина, соопшти хостинг компанија МКХост преку својот Twitter профил. „Преку нашиот сајт добивме порачка за регистрација на доменот Wikileaks.mk, кој веднаш го проследивме до МАРнет. Истиот ден проследивме уште 2 домена. По […]

Прочитај повеќе

Google го претстави Place Search, oдносно пребарување кое ги организира информациите преку локации. Пример, ако пребарувате хотели во Скопје, Places ќе ви прикаже листа од локални хотели со локација заедно со дополнителни информации (како телефон, адреса, сајт, други детали…), наместо да ви ги прикажува вообичаените резултати со дел од локацијата и линкови до сајтови.

Прочитај повеќе