Деветгодишниот Марко Чаласан стана најмладиот Microsoft цертифициран систем администратор. „Моцарт за компјутерите“, како што го нарекуваат медиумите, вели дека најголемата желба му е да се пресели во САД бидејќи таму е „високата технологија“ и таму е Редмонд – седиштето на Microsoft. Неговите родители Радица и Милан Чаласан (кој е и самиот систем администратор) велат дека Марко научил да пишува и чита уште од 2 години, по што веднаш го привлекле компјутерите и започнaл да реплицира операции и кодови кои ги наоѓал сам на интернет.

Прочитај повеќе