Најверојатно никој веќе не помислува сериозно на Paint кога се зборува за софтвер за цртање…. Алатката е доволна за минимално и често доволно едитирање на сликите. Сепак Microsoft не е задоволен со ова и работи на нов редизајн на алатката. Со промената алатката ќе овозможи едноставно 3Д-едитирање или нешто што наликува на 2.5Д-моделирање во дел […]

Прочитај повеќе

Twitter корисниците кои ја користат апликацијата на Android, ќе забележат нов, надграден и помодерен дизајн. По новата надградба на апликацијата ќе бидат вклучени најдобрите делови на Android, вели Марјан Веланикаран од Twitter. Новата верзија на Twitter во целост ќе ги користи можностите на Google Material Design. На кратко, отсега корисниците ќе можат со повлекување да го променат […]

Прочитај повеќе


Vimeo има преработена, потполно нова апликација за iOS, која е изработена во Swift. Освен програмскиот јазик променет е и дизајнот на апликацијатa, па сега е со нови алатки кои овозможуваат малку почиста навигација и поедноставно користење. Содржините кои ги избираат луѓе остануваат, но разгледувањето по категории сега е поедноставно. Најголем новитет е новиот плеер за […]

Прочитај повеќе

WordPress не е подготвен да се откаже да биде омилената платформа за блогерите; иако Medium, Facebook и други сервиси стануваат сѐ попопуларни. За да остане конкурентен, WordPress го добива Calypsо, проект на кој работат 127 инженери и дизајнери и во развој е 20 месеци, вели Мет Маленвег, директор на Automattic, компанијата зад WordPress. „Основната парадигма […]

Прочитај повеќе

Социjaлната мрежа Google+ (да, сè уште постои) доживува прoмени. Google ги искористи двете најпопопуларните функционалности, Communities и Collections, кои ги препакува како „нов Google+“. Промените ја фокусираат социјалната мрежа на интересите на корисниците и на заедниците во кои учествуваат. Communities секој ден добиваат 1,2 милиони нови членови, а Collections има 40.000 различни интереси од ТВ […]

Прочитај повеќе

МK Transport го редизајнираше својот сервис за полесно да може да најдете превозник од меѓуградските автобуски и железнички станици. Засега редизајнот е единствено на веб страната, но креаторот на сервисот, Бранко Димитријоски, вели дека наскоро ќе бидат надградени и мобилните апликации за Android и Windows Phone. Сајтот сега е со responsive, прилагодлив дизајн, што значи […]

Прочитај повеќе

Го редизајниравме IT.com.mk, пак. Петти пат во осум години. Овојпат го редизајнираме поради паметните уреди, телефоните кои имаат поголеми екрани и таблет компјутерите кои ги заменуваат лаптопите, за кои е потребно да се следи трендот на responsive дизајн, односно сајтот ќе биде практичен и лесен за читање на сите разни екрани и уреди. Промените ќе […]

Прочитај повеќе


Facebook прави мала, но симболична промена во една од иконите по кој сервисот е препознатлив. Станува збор за „додаи пријател“ иконата која доколку внимателно сте ја разгледувале ќе забележавте дека композиција од две силуети машка и женска, но машката е прва и поголема. Новите икоони веќе се достапни на друштвената мрежа и на останатите продукти […]

Прочитај повеќе

Mozilla најавува преработка на Firefox за да може да му конкурира на Chrome кој станува доминантен прелистувач. Во следните верзии на прелистувачот, Mozilla ќе се фокусира на функции по кои се препознатливи, а ќе бидат отстранети од Firefox, вели Ars Technica. Можеби најважната промена е дека прелистувачот ќе биде базиран на веб технологии наместо XUL […]

Прочитај повеќе

Material Design Lite (MDL) е нов веб фрејмворк од Google наменет за веб сајтовите кои можат лесно да се редизајнираат во стилот препознатлив на Android корисниците. Google го претстави Material Design стилот пред една година како рамка околу која ќе го унифицира дизајнот на мобилните апликации за различните екрани, да ги направи поубави и поедноставни […]

Прочитај повеќе