За првпат Oxford Dictionaries за збор на годината избра емотикон. „Лик со солзи радосници“ е изборот на Oxford за збор на 2015 година, и според организацијата, причината зошто токму овој емотикон е избран е бидејќи во светски рамки е најчесто користен. На него отпаѓа дури 20 отсто од сите користени емотикони во Британија и 17 […]

Прочитај повеќе

OMG, LOL и FYI кратенките кои се користат за побрзо комуницирање на четот влегоа во Оксфордскиот речник на англиски зборови. Тешко е да се избегнат овие кратенки доколку поминувате подолго време на интернет, но доколку не ги знаете тие се:

Прочитај повеќе

Фала богу за веб речници! Не само што ме спасуваат да не листам страни и да не лутам низ печатените тешки книги, туку во ист момент се и алатки за преводи од неколку јазика, лексикони се и сето тоа се случува во реално време.

Прочитај повеќе

Macedonian Dictionary 1.0 на Никола Солев е додаток за Firefox кој го проверува правописот на македонскиот јазик додека пишувате. Пример, секој го сретнал ‘spell check’ повлечените букви во Word или некој други софтвер за форматирање на текст. Разликата е што овој додаток работи на Firefox, односно е корисен ако имате блог, пишувате текст или пак имејл порака преку некој веб сервис.

Прочитај повеќе