Лазо стана дел од приказната на ⋮IWConnect во Скопје во 2019 како Технички архитект. Од тогаш па сè до денес бил вклучен во многу проекти и создал огромна вредност за нашите клиенти. Неговите силни познавања во областа на технологијата, страста за учење и напредување во кариерата, работата со различни и модерни технологии, позитивниот став и […]

Прочитај повеќе

Неразбирањето на потребите на корисниците е еден од најголемите проблеми при дизајнирање. Познавањето на вистинските потреби, предизвици и специфичностите помагаат за креирање на вистински корисни уреди. Затоа клучно при развојот на идна технологија е фокусирањето на потребите на корисниците, вели Тања Даглас, биомедицински инженер, во својот говор на TED.

Прочитај повеќе

Стратегијата на Дубаи го предизвикува речиси секој стартап кој работи на некаква технологија да мора да размисли за тестови во овој град-држава. Дубаи живее од нафта на државата и на големо се подготвува за периодот кога нема да имаат нафта. Речиси целиот град е огромна стартап лабораторија, вели Time. Државата на големо инвестира во технологија. […]

Прочитај повеќе

Многу пари и повеќе нови можности ги привлекуваат кинеските технички работници преселени од Кина, назад дома. Ова е случај си Ванг Ји, кој до неодамна го живееше „американскиот сон“. „Пред неколку години Ванг Ју го живееше американскиот сон. Дипломира на Принстон, се вработи во Google и купи куќа во Силициумската долина“, пишува Bloomberg. Сепак г. […]

Прочитај повеќе

По осум години работа, хрватската компанија Shoutem ја претстави петтата верзија на платформата. Новата верзија на платформата е споделена и на Product Hunt. „Shoutem е платформа која овозможува развој на iOS и Android апликации. Платформата обезбедува развојна средина, алатки и можност за промена на некоја од функционалностите или креирање на нова,“ вели  Роберт Секулиќ, од Shoutem. […]

Прочитај повеќе

Креаторите на една од најпопуларните Facebook игри Top Eleven, српското студио Nordeus, работи на нов проект. Spellsouls: Duel of Legends од 10 јануари е достапна за преземање во неколку држави: Канада, Тајван, Хрватска, Австралија, Нов Зеланд, Шведска и Холандија се државите каде играта е официјално достапна, јави Startit.rs. Играта засега е достапна единствено на iOS. […]

Прочитај повеќе

„Откриј се себе си: изгради кариера и направи импакт“ е името на првиот онлајн курс организиран од Асоцијацијата за едукација Младиинфо Интернационал од Македонија и нејзините партнери. Курсот, кој е бесплатен, се состои од четири поглавја: личен развој, професионален развој, општествен и одржлив развој. Курсот за младински развој ќе трае вкупно 4 недели (ќе ви […]

Прочитај повеќе

Најголемата друштвена мрежа Facebook и креаторот на  бесплатниот систем за развој на видеоигри Unity, најавија партнерство. Компаниите, најавуваат заедничка платформа за PC гејминг. „Најголемата платформа за развој на 2Д, 3Д, VR и AR видеоигри, Unity, и Facebook започнаа соработка која ќе го зголеми бројот на Facebook-алатки за развој, и услуги кои на развивачите во Unity ќе им […]

Прочитај повеќе

ИТ пазарот во Македонија е развиен, но е лимитиран според големината, вели Франц Шерц, директорот на групата на Hewlett-Packard за развој во земјите од регионот (Aлбанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Малта, Молдавија и Косово). Неговите обврски во светскиот ИТ гигант се да ги менаџира локалните бизниси на HP, како и да разговара со локалните власти […]

Прочитај повеќе

Интернетот е поголем од било кога. Експанзијата на нови сервиси, експоненцијалниот раст на нови корисници, веб компании кои растат со неверојатна брзина. Можеби е изненадувачки фактот кој следи, но бројките покажуваат дека за ова виновни се – жените.

Прочитај повеќе

Според македонскиот претседател Иванов инвестирањето во информатичките технологии и нивно интегрирање во секојдневието ќе овозможи демократско и инклузивно општество.

Прочитај повеќе

Ако пред само година-две беше реткост да се забележат паметни телефони (smartphones) кај македонските корисници и се чувствуваше степен на ексклузивност кога некој имаше iPhone или последен модел на Nokia или BlackBerry, денеска сликата на македонскиот пазар е сосема различна. Благодарение на достапноста на уредите и се по-„смарт“ корисници, овој вид на телефони се во многу џебови и очигледно според сите очекувања и самата побарувачка бројката само ќе расне и понатаму со забрзано темпо.

Прочитај повеќе