Највредните компании во светот повеќе не доаѓаат исклучиво од САД. На Apple, Google, Facebook, Amazon и Microsoft им се приклучија две кинески компании. Alibaba Group и Tencent Holdings се новите компании на листата највредни, јави New York Times. Кинеските компании го пополнуваат празниот простор на домашниот пазар. Со оглед на големината на пазарот можеби и […]

Прочитај повеќе

Популарната апликација Instagram сега има над 80 милиони корисници кои споделија скоро 4 милијарди фотографии. Откако Facebook го купи Instagram за една милијарда долари, многумина претпоставуваат дека тоа ќе значи крај за двегодишинот стартап со 14 вработени. Но, сепак Instagram остана самостојна iOS и Android апликација чија популарност се забележува и во Македонија. Само вчера […]

Прочитај повеќе

Иако растот на Facebook, кој сега има околу 800 милиони корисници, се забавувува во развиените земји како Британија или САД, сепак постојат нови пазари ширум светот кои ќе привлечат повеќе корисници, вели британската компанија за интернет маркетинг iCrossing. Според нив, Facebook ќе стигне до неверојатното достигнување од 1 милијарда корисници во август 2012. За потсетување, […]

Прочитај повеќе

Според податоци од comScore, новата друштвена мрежа Google+ има над 25 милиони корисници што го прави сервисот најбрз веб сајт кој стигнал до таа бројка. Всушност 25-те милиони се забележани на 24-ти јули. Доколку друштвената мрежа расте со еден милион корисници дневно, како што вели comScore, тогаш Google+ има над 35 милиони корисници заклучно со […]

Прочитај повеќе

Facebook станува се поголем и поголем, и тоа се побрзо и побрзо. Бројката од 750 милиони корисници не е официјална, Facebook сè уште ја нема променето официјалната статистика од 500-те милиони, но доаѓа од извори на TechCrunch и се поклопува со претходни извештаи, и искрено воопшто не изненадува.

Прочитај повеќе

Android Developers направија прекрасна виуелизација со која ни го доловија растот на Android платформата која стартуваше пред само две години, а веќе стана една од најпопуларните мобилни платформи, станувајќи неодамна и најпродаваната платформа во САД. И во Македонија Аndroid платформата станува се попопуларна, имаше два натпревари, предизвикот на Vip и нa Оne, и многу наши […]

Прочитај повеќе

Сервисот за споделување локација сподели информација дека надмина 6 милиони корисници, и дека забележал раст од 3.400% во последната година во поглед на корисниците и бројот на чекирања (чекирање е кога корисник ќе одбележи своја локација).

Прочитај повеќе

Тwitter допира до целиот свет, над 60 отсто од твитерџиите се надвор од САД, објави сервисот за микро-блогирање. Oд последниве десет месеци бројот на интернационалните корисници се зголемил за скоро 20 отсто, од 45% во јуни 2009 година до над 60% во април 2010.

Прочитај повеќе

Facebook e огромен на Балканот. Друштвената мрежа за само 1 година доживеа огромен раст со двојно, некаде и тројно зголемување на бројот на Facebook корисници во балканските земји. Од над 350 милиони корисници ширум светот околу 23 милиони се од Балканот.

Интересно е што иако Турција има над 17.5 милиони Facebook корисници, Грција има над 2 милиони, Србија има 1.5 милиони, Хрватска и Бугарија скоро 1 милион… сепак aко се спореди бројот на Facebook корисници со бројот на популацијата, бројките велат дека друштвената мрежа е најпопуларна во Македонија.

Прочитај повеќе