Сервисот за хостирање на фајлови RapidShare објави анти-пиратски манифест кој служи како правила за користење на вакви слични сервиси, пишува TorrentFreak. Со овој потег RapidShare сака да се одбрани од обвинувањата дека е следниот Megaupload, сајт кој беше затворен од FBI. Откако се затвори MegaUpload многу од пиратите само ја префрлија својата содржина на други […]

Прочитај повеќе

Високиот хамбуршки регионален суд во Германија пресуди дека популарниот сајт за хостирање на фајлови Rapidshare работи легално во земјата. Сајтот е обивнет дека го потпомогнува споделувањето на пиратска содржина, и беше споредуван со контроверзниот MegaUpload. Иако Rapidshare е легален, според германскиот суд, сепак сајтот мора да ги мониторира надворешните сајтови кои линкаат до авторска содржина, […]

Прочитај повеќе

Иако Megaupload имаше 50 милиони корисници дневно кои споделуваат купишта пиратски линкови, сепак неговото гасење не помогна да се намали пиратеријата, се вели во истражувањето на фирмата за анализа на интернет сообраќај DeepField Networks. Според истражувањето направено од шест компании кои складираат податоци, вкупно компаниите се ангажирани за 80 отсто од сиот сообраќај со пренос […]

Прочитај повеќе

Во битката која ќе ја одлучи иднината на сајтовите кои служат за закачување и споделување фајлови не се вклучени само тие што се сомничат дека помагаат на пиратеријата, туку сите сајтови кои дозволуваат да се складира содржина преку облакот, велат адвокатите на RapidShare. RapidShare е сличeн по функционалност со Megaupload, но не и во управувањето […]

Прочитај повеќе

Двајца од основачите на Pirate Bay, најпознатиот и најконтроверзниот битторент клиент во светот, стартуваат нов веб сајт наречен Bayfiles кој овозможува складирање и споделување на филмови, музика, и разни документи. Bayfiles всушност работи на истиот принцип како и веќе постечките веб сајтови за споделување како што се Rapidshare и Megaupload. Според основачите, Питер Сунде и […]

Прочитај повеќе

Yahoo! Messenger ги цензорира FilesTube линковите кои ги праќате, без да ве извести ни вас, ни другата страна, пишува Тorrent Freak. Не е познато дали ова се случува на клиентската или серверската страна, што покренува многу сомнежи за мониторирањето на пораките кои ги разменуваме.

Прочитај повеќе