Над 700 компјутери беа заклучени со ransomware во градската библиотека во Сент Луис, САД. Нападот се случи на 19 јануари и онеспособи компјутери во 17 ограноци на библиотеката. Напаѓачите побараа откуп од 35.000 американски долари, но библиотеката одби да ги исплати овие средства, јави Digital Trends. Библиотеката го повика и Федералносто истражно биро за да […]

Прочитај повеќе

Најмалку една апликација на Google Play е заразена со ransomware. EnergyRescue е апликација во која е пронајден ransomware код, јавува безбедносната компанија Check Point. Еден телефон со сигурност е заразен со вирусот. Апликацијата најпрво ги краде SMS контактите, потоа ќе ги украде контактите на корисникот и ќе побара дозвола за администраторски пристап. Ако примателот на оваа порака одговори потврдно, Charger […]

Прочитај повеќе

Ransomware нападите не се опасност единствено за компјутерите или паметните телефони.  Неодамнешниoт твит на Дерен Каутон покажува дека и телевизорите не се имуни на овие напади. На фотографијата може да забележиме дека неговиот телевизор е инфициран со Cyber.Police ransomware, пишува Bleeping Computer. Family member’s tv is bricked by Android malware. #lg wont disclose factory reset. […]

Прочитај повеќе

Еден од најопасните малициозни софтвери, ransomware, сега има нова можност за исплата. Сите кои имаат инфицирани машини сега можат да се ослободат од вирусот ако заразат двајца (не)пријатели. Начинот на кој ова се остварува е преку инфицирана Popcorn Time апликација. Несреќникот чиj компјутер е заразен може да ја сподели апликацијата со двајца (не)пријатели. Потоа ако […]

Прочитај повеќе

„Хакирани сте, сите податоци се криптирани!“, ова е пораката која може да се прочита на станиците за јавен превоз во Сан Франциско, популарно наречен Муни. Освен ова на терминалите се забележани и пораките „Не работи“ и „Бесплатен превоз“. „Хакирани сме“, тврди анонимен работник од Муни, додавајќи дека проблемот е од петокот. Пораката која ја добиле […]

Прочитај повеќе

Според истражувачите од компанијата Check Point, еден вид ransomware, познат под името Locky, злоупотребува одредени неправилности кои се пројавуваат во начинот на кој друштвените мрежи како Facebook и LinkedIn управуваат со фотографиите. Ransomware е сериозна закана за секој интернет корисник, во моментов јавниот превоз во Сан Франциско е под опсада на ransomware. Ваквиот вид штеточина го […]

Прочитај повеќе

Канадскиот универзитет од Калгари беше цел на сајбер напад, во кој хакерите ги криптираа нивните податоци со софтвер познат како „ransomware“. За ослободување на податоците мораа да платат 20.000 канадски долари. Над 100 компјутери на универзитетот беа зафатени од нападите. „ИТ тимовите на универзитетот работат цела недела да ги поправат баговите со имејлот, Skype, безжичната мрежа […]

Прочитај повеќе

Ransomware станува oпасност и во Македонија. На форумот на IT.mk веќе е отворена тема за искуствата на жртвите од киднапирањето на податоци, иако за среќа криминалците си стојат на зборот и ги враќаат податоците откако ќе им се исплатат неколку стотици долари во биткоин форма. Се чини дека досегашните жртви се случајни и не се […]

Прочитај повеќе

Покрај сите тврдења за безбедноста на уредите на Apple, сепак неодамна беше забележан првиот случај на ransomware на Mac. Ransomware е злонамерен код кој го киднапира компјутерот, односно податоците за него, кои може да си ги вратите само ако им платите откуп на криминалците, вообичаено во биткоини бидејќи е тешко да се следи таа дигитална […]

Прочитај повеќе

Хакерска група бара 3,6 милиони долари да ја вклучи повторно мрежата во медицински центар во Холивуд. Засега е непознато која група стои зад нападот, но трендот да се користи ransomware е очигледен, иако овој пат наместо лични компјутери и податоци, станува збор за болница. Откупот треба да биде исплатен во 9.000 биткоини. Нападот е направен […]

Прочитај повеќе