Времето на макотрпно снимање песни од радио станици е променето на подобро и, благодарение на технологијата, сега е уште полесно да ги пронајдете и снимите песните кои отсекогаш сте ги сакале. StreamWriter не сака ништо повеќе отколку да ви помогне во таa намера. Оваа апликација можеби не изгледа убаво, но го олеснува процесот на снимање […]

Прочитај повеќе

RadioMK е македонска Android апликација од Никола Петровски, која на корисниците им овозможува едноставно да ги следат локалните радио станици. Станува збор за апликација со супер едноставен дизајн кој им овозможува и на најмалку технички подготвените корисници веднаш да ја вклучат апликацијата и да слушаат музика. Со самото отворање на RadioMK корисникот се наоѓа на […]

Прочитај повеќе

Дали ви е преку глава од еднолични и здодевни mp3-ки кои секојдневно ве бомбардираат со нивниот монотон ритам?  Дали би сакале да откриете нови нумери, групи и пејачи кои ќе отворат пошироки можности за негување на вашата потреба за аудио сатисфакција?  Доколку одговоривте потврдно на некое од овие прашања тогаш Jango е вашата веб дестинација! […]

Прочитај повеќе

Amazon Echo, решението на Amazon за паметен дом, наиде на невообичаени проблеми кои ги пријавија некои корисници што слушаа емисија на радио. Тие јавуваат дека радиостаница ја преземала контролата врз нивниот паметен звучник кој се контролира со гласовни команди. Калифорниската радиостаница NPR имаше емисија за Amazon Echo, но паметните звучници на некои слушатели се активирале […]

Прочитај повеќе

Радио – Macedonia radio е македонска апликација изработена од Бране Петкоски, девелопер и долгогодишен член на форумот на IT.mk. Но, ова не е промоција на член на форумот, туку промоција на македонска апликација која е целосно бесплатна, без реклами, со минимален дизајн и корисна за слушање на македонско радио. Според Бране, мотивацијата му било да […]

Прочитај повеќе

Лабораторијата за развој на технологии на BBC објави експериментална аудио снимка од Божиќни песни од Кралскиот колеџ од Кембриџ од 2007-ма година која сега е достапна во сараунд звук. Сараунд звукот во кината се основа на централен звучник, велат инженерите од BBC кои го избегнале тој проблем и го приспособиле звукот за слушање на радио. […]

Прочитај повеќе

Првиот подкаст на Комуникации.нет е достапен за слушање на нивниот блог. Во подкастот ќе ги чуете @darko156, @kuzevski и @sead93 кои ќе дискутираат, во оваа прва епизода, за што е подкаст, за друштвените медиуми и за други актуелни ИТ општествени теми и комуникациски теории.

Прочитај повеќе

Во последниве 20 години на глобално ниво ништо се нема драстично променето, се уште се војуваат „вечните“ војни, се уште американците се против русите и обратно, се уште има филмови со Сталоне и Македонија се уште е во транзиција.

Прочитај повеќе

RadioBeta е пребарувач за онлајн радио. Но, иако е многу сличен пребарувач како RadioTuna за кое пишав претходно, пребарува радија, стил на музија и автори, RadioBeta има и супер опција за пребарување радиа по локација. Пример, доколку сте некаде на пат во друга држава едноставно со RadioBeta добивате листа на радио станици, листа од која можете да видите за какво радио станува збор, да го отворите сајтот на радиото или пак да си слушате од сајтот на RadioBeta.

Прочитај повеќе