Третата конференција за друштвен активизам, Engage, во организација на Младински образовен форум и Радио МОФ, е закажана за 14 јуни. Во рамките на Engage домашни и странски активисти, уметници, новинари и ИТ експерти ќе споделат знаења и искуства на теми поврзани со граѓанска ангажираност, активизам на јавни простори, активизам преку друштвени медиуми, слобода на изразување, […]

Прочитај повеќе

Реалноста во Македонија е премногу забавна за да има само еден конкурс со кој ќе се слави сатирата. Време е за нов, втор #кромидфест со тема „Туѓината пуста нека остане, младината реши тука да остаре!“. Правилата на конкурсот, организиран од Радио МОФ, е да се креира сатирична содржина во форма на лажни вести, симболично наречени […]

Прочитај повеќе

Во тек е втората конференција за друштвени мрежи и дигитален активизам Еngage која се одржува во Кино Фросина во Скопје. Настанот е организиран од Младинскиот образовен форум и Радио МОФ кои се потрудија да обезбедат и видео пренос во живо. Доколку го пропуштите стримот, како што направија лани, МОФ ќе ги закачи сите видеа од […]

Прочитај повеќе

И втора година по ред ќе се одржи конференцијата Engage на која странски и домашни блогери, активисти и експерти ќе дискустираат за слободата на говор и граѓанската мобилизација преку интернет. На конференцијата која е закажана за 23-ти февруари ќе има 12 говорници, 4 работилници, 2 панел дикусии и неколку изведувачи. Сè уште нема делати за […]

Прочитај повеќе

Можеби сатирата е лекот кој ќе ја убие македонската депресија, и ќе ја замени со инспирација. Во обид да ги разбуди младите креативци, Радио МОФ стартува онлајн конкурс „Розева е младоста во кралството Македонија“ во која ги повикуваат сите кои сакаат да добијат Apple iPad 2 од 16 GB да го погледнат светот низ розевите […]

Прочитај повеќе

По конференцијата која се случи на 25-ти февруари во Кино Фросина, на која говорниците, изведувачите, публиката и твитерџиите учествуваа во собирот за размена на позитивни пракси, примери и искуства за ефикасно и ефективно делување во интернет и во физичкиот простор. Со вас споделуваме дел од содржината претставена на Engage. Куп фотографии од Engage може да погледнете на Facebook профилот на […]

Прочитај повеќе

Фокусот на ENGAGE, конференцијата ќе се одржи на 25-ти февруари 2012 година, во киното Фросина во МКЦ, Скопје, ќе биде ставен врз позитивните искуства од истакнати активисти од Македонија и регионот кои го употребуваат интернетот како платформа за граѓанска мобилизација. Идејата зад конференцијата организирана од Младински образовен форум и Радио МОФ е да се промовира […]

Прочитај повеќе

Првиот подкаст на Комуникации.нет е достапен за слушање на нивниот блог. Во подкастот ќе ги чуете @darko156, @kuzevski и @sead93 кои ќе дискутираат, во оваа прва епизода, за што е подкаст, за друштвените медиуми и за други актуелни ИТ општествени теми и комуникациски теории.

Прочитај повеќе