Германската полиција организира рација, во која над 400 полицајци влегоа во домовите на германците кои беа осомничени за илегално споделување на музика и филмови. Цел на претрес беа 121 стан низ државата, извести канцеларијата на Јавниот обвинител од Келн. Рацијата на 4 ноември е дел од поосежна акција која има за цел да стави крај […]

Прочитај повеќе

Украинските власти го изгасија популарниот торент сајт Demonoid, а акцијата била закажана да се поклопи со гостувањето на украинскиот заменик министер Валери Кхорошковски во САД. Всушност гасењето на сајтот требало да биде поклон на американските власти, пишува Torrent Freak. Demonoid минатата недела беше срушен од DDoS напад, а украинскиот дата центар ColoCall кој ги хостирал […]

Прочитај повеќе

Унгарската полиција направи рација во станови за кои се верува дека припаѓаат на групата CiNEDUB која дистрибуира пиратска содржина ширум светот, и која гo принуди студиото Warner Bross да престане да објавува филмови во Унгарија бидејќи нивната содржина беше постојано преснимувана и потоа диструбируна. Во рацијата која била побарана од унгарската Агенција за данок и […]

Прочитај повеќе

Европските власти направиjа рации на неименувани компании-издавачи на е-книги во неколку европски земји. Според Европската комисија ненајавената рацијата е направена бидејќи „имаме причини да веруваме дека има компании кои ги прекршуваат ЕУ правилата за фер конкуренција што забрануваат картели и други рестриктивни бизнис практики“.

Прочитај повеќе

Надополнето 10.09.10: Десет луѓе се уапсени во рација спроведена низ 14 европски земји. Сите десетмина се осомничени дека закачувале пиратски копии од филмови и телевизиски серии на интернет.

Прочитај повеќе