Ќе седнеме пред компјутер и ќе заборавиме на тоа колку време поминало. Ова е проблем со кој често се соочуваме повеќето, а на сметка на тоа страда нашето здравје. Stretchly е алатка која ве потсетува да правите микропаузи од 20 секунди на секои десет минути, како и петминутна пауза на секои 30 минути. Ваквата постојана […]

Прочитај повеќе

По завршување на новогодишните празници, доаѓа еден краток момент кога сфаќаме дека магијата е зад нас, а предизвиците на новата година веќе земале бројче и чекаат на ред. За среќа, таквата реализација сѐ уште e далеку од нас. Но, кога моментот ќе дојде, и кога еуфоријата ќе почне да бледнее, свртете нов лист и започнете […]

Прочитај повеќе

Уште само пет минути. Оваа фраза не е само карактеристична за turn-based стратегиите како Civilization. Живееме во модерно време кога, за многумина, единствениот недофатлив луксуз е самото време. Хипнотизирани од светлите монитори и втурнати во трката за апсорбирање море од капка, често забораваме дека, иако мозокот може, телото е неспособно да издржи подолго губење во […]

Прочитај повеќе

Напредокот во роботиката зазема сè поголеми чекори и во одредени работни сфери, на човекот повеќе не му е местото таму. Со секој поминат ден, автоматизацијата и вештачката интелигенција ги загрозува работните места на милиони луѓе и некој не може, а да не се запраша дали роботите ќе се развијат до тој степен да, еден ден, […]

Прочитај повеќе

Најверојатно сите мислевме дека работните места кои не се во фабрика, ќе бидат безбедни уште некое време од роботите. Сепак вештачката интелигенција на IBM, Watson е доволно напредна да ги замени луѓето. Од јануари 2017, јапонската осигурителна компанија Fukoku Mutual Life Insurance замени 34 работници со Watson. Вештачката интелигенција е 30 отсто поефикасна од луѓето. […]

Прочитај повеќе

Деновиве низ Скопје лесно се забележуваат билборди и онлајн реклами со цитати на познати глумци и историски личности за работата и успехот во животот. Кампањата е од сервисот Кариера.мк, кој е нов македонски сервис кој ќе се обиде да им помoгне на граѓаните да ја пронајдат својата нова работа. Платформата е дело на тим кои колективно […]

Прочитај повеќе

Минатата недела го најавивме првиот саем за вработување CareerLaunch и кариера кој има за цел да ги поврзе професионалците и талентираните студенти со македонски компании од овие индустрии. Денеска организаторите го објавија списокот на 13-те компании кои ќе земат учество на саемот и ќе ги презентираат своите отворени позиции за работа и пракса во четврток во Public Room. […]

Прочитај повеќе

Овој текст е дел од серијалот на тема ИТ Кариера во .мк општеството кој ќе ви помогне да ја пронајдете и добиете вистинската ИТ позиција за вас. Чувството на истоштеност може многу лесно да ве обземе доколку систематски не ја организирате работата. Ресурсите и расположливите сервиси и информации мора да бидат подредени за да имате […]

Прочитај повеќе

Сериозна да ги заштити правата на работниците, Франција планира да воведе забрана на работа по 18 часот доколку не станува збор за работа во смени. Ова го опфаќа и испраќањето и одговорањето на имејли по ова време. Договорот помеѓу синдикатот и и федерацијата на работодавачите вели дека персоналот ќе треба да престане и со телефонските […]

Прочитај повеќе

LinkedIn неодамна ги претстави своите два најнови проекти наменети за мобилните уреди. Се работи за апликациите Work With Us и Recruiter кои се наменети за менаџерите во потрага по нови таленти или нова работна сила. LinkedIn со овие апликации сака да им ја олесни работата на 33% од корисниците на мрежата кои ги користат своите […]

Прочитај повеќе

Дел од компаниите веќе решија да блокираат одредени сајтови (читај: Facebook) за да ја зголемат продуктивноста на своите вработени. Но, можеби среќниот работник е и подобар работник? Искрено овие кул совети и алатки ги видовме на Business Insider, и си помисливме па зошто да не ги споделиме и со македонската публика. Не се работи само […]

Прочитај повеќе

Ако сте невработени и барате работа преку Facebook, а не преку LinkedIn тогаш сте во мнозинството кое ја преферира оваа друштвена мрежа. Испитувањата на Jobinvite покажуваат дека 52 отсто од испитаниците го користат Facebook за барање на работа наспроти 38 проценти кои барале работа преку LinkedIn. Најголем број од испитаниците, 52 отсто, користат Facebook за […]

Прочитај повеќе