(Ова е гостински пост на Васил Буралиев, основач на VBU Consulting. Постот е првично објавен на Ituziast.com, и e реобјавен со негова дозвола.) Во една прилика бев говорник на Универзитетот св. Кирил и Методиј, кога еден од студентите ми пријде со прашање. Темата на сесијата беше врзана со „контрола за верзионирање“ (Version Control), но прашањето беше […]

Прочитај повеќе

Поради пандемијата на COVID-19 најголем дел од работниците или барем сите кои можат се префрлени и работат од дома. Сепак безбедносните експерти предупредуваат дека новонастанатата состојба е вистински „рај“ за хакерите. Вакви напади веќе се забележани врз Светската здравствена организација, вели Александер Урбелис. Нападите се најчесто во форма на „фишинг“-измами. Веќе е откриена копија веб-сајт […]

Прочитај повеќе