Microsoft работи на нов програмски јазик наменет за квантните компјутери. Квантните компјутери функционираат поинаку од традиционалните компјутери. За разлика од традиционалните компјутери каде информацијата може да биде 0 или 1, кај квантните комјутери има уште една вредност суперпозиција на 0 и 1. Засега програмирањето за квантни компјутери баш и не е работа за софтверски инженери. Креирањето […]

Прочитај повеќе

Само неколку години ќе бидат доволни за квантните компјутери на IBM и Google да се преселат од лабораториите на пазарот, прогнозираат експерти од двете компании. Двете компании се во трка за кој ќе го понуди првиот квантен компјутер, пишува Tom’s Hardware. Google и IBM веќе имаат квантни компјутери кои се 9-qubit и 5-qubit. Ова не […]

Прочитај повеќе