Mercedes-Benz ќе додаде QR-кодови на своите возила со цел спасувачките екипи да може полесно да дојдат до жртвите кои се заглавени во возилата. Кодот ќе ги пренасочува телефоните на веб страна на која ќе има прикази за најлесниот начин за сечење на типот на возилото. Мерцедес се откажува од правото на интелектуална сопственост врз патентот […]

Прочитај повеќе

Google официјално се откажа од QR кодовите во Google Places, прогласувајќи го овој нивен потег како неуспешен.

Прочитај повеќе

Online-conVert.com е веб сервис кој нуди можност за конвертирање на разни мултимедијални фајлови во разни формати. Пример имате .wav аудио фајл, го претварате во .mp3 за да може да си го снимите на мобилен. Или конвертирање на .pdf документ во .doc за Word за да го едитирате итн. итн…

Прочитај повеќе

Можеби имате фајл, слика или документ, кои се лични, кои не сакате да да ги закачувате на разни сервиси со цел да ги споделите со еден или два пријатели? Ако да, тогаш iSendr може да биде сервис за вас.

Прочитај повеќе

И македонскиот скратувач на линкови 0.мк си доби своја опција за QR код, односно по секој скратен линк со додадавање на наставката ?qr ви се генерира QR код. Пример, http://0.mk/cc25?qr .

Прочитај повеќе

 
N зградата во Токио е израбодена во QR код кој може да се чита од мобилните телефони од поновите генерации. Дигиталната зграда прикажува информации во реално време, вклучувајќи и твитови од луѓето кои живеат во неа.

Прочитај повеќе