Еден од новитетите на iOS кој помина помалку незабележително е автоматското скенирање и интерпретација на QR кодовите со камерата. Дел од апликациите кои беа специјализирани за скенирање на QR кодови се непотребни. Ова не е изненадување со оглед на тоа дека постои тенденција за интегрирање на дел од функционалностите на апликациите во оперативните системи. За […]

Прочитај повеќе

Двајца француски хакери успеале да реконструираат заматен QR-код (приватен клуч за криптовалутата) и да дојдат до биткоините од истиот.  Хакерите се побогати за околу 1000 долари, јави BBC. Не станува збор за кражба, туку за предизвик. Францускиот претприемач Роџер Вер им понуди 1.000 долари на гледачите. Наградата одеше кај гледачот кој прв ќе успее да […]

Прочитај повеќе

Alibaba започнува соработка со израелскиот стартап Visualead, кој работи на поатрактивни QR кодови. Со новите QR кодови кинеската продавница Alibaba сака да стави крај на продажбата на неоригиналните и фалсификувани производи. Преку QR кодовите корисниците ќе можат да проверат дали се работи за оригинален производ, додека брендовите ќе можат да ги персонализираат кодовите. Компанијата започнува […]

Прочитај повеќе

Mercedes-Benz ќе додаде QR-кодови на своите возила со цел спасувачките екипи да може полесно да дојдат до жртвите кои се заглавени во возилата. Кодот ќе ги пренасочува телефоните на веб страна на која ќе има прикази за најлесниот начин за сечење на типот на возилото. Мерцедес се откажува од правото на интелектуална сопственост врз патентот […]

Прочитај повеќе

„Ова се луѓето на иднината“ пишува на табли со QR код закачени на плоштадот Македонија во Скопје. Ако го скенирате кодот ќе ги видите последната генерација на дипломирани инжинери и програмери на Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ). Факултетот преку QR кодовите линка до „ново, различно од конвенционалното“ табло за да ги промовира […]

Прочитај повеќе

Google има решение за како да се логирате на Google профили доколку сте пред јавен десктоп компјутер за кој не сте сигурни дека е безбеден, за кој не знаете дали има keylogger. Методот на Google за логирање без користење на тастатурата вклучува QR код и паметен телефон со интернет конекција. За жал, тоа решение е […]

Прочитај повеќе

Нема да навлегувам и да објаснувам Што е QR код, под претпоставка дека повеќето од вас веќе знаете, а оние кои сакаат да се потсетат можат да го прочитаат натписот од претходно. Практиките во Македонија во креативната употреба на QR кодовите и не се така честа појава иако секако постојат исклучоци. Би сакала да направам […]

Прочитај повеќе

QR кодовите се веќе составен дел од промотивните активности на големите светски компании. Прашање на време беше кога филмските студија ќе започнат да ги имплементираат QR кодовите при рекламирањето на своите нови филмски хитови. Fox Searchlight е првото филмско студио кое за промоцијата на својот филм Martha Marcy May Marlene направи голема QR кампања. Студиото […]

Прочитај повеќе

Креативната работа во нашето време е единство на технологијата и хуманоста. – Кензо Танге, јапонски архитект.
 
Инспирирани од „Срце за Јапонија“, Кензо Танге и потребата да се даде оригинална поддршка за Јапонија која беше зафатена катастрофален земјотрес и цунами, Калина Зографска, Кристијан Ивановски и Ива Дујак стартуваа своја QR кампања низ Скопје.

Прочитај повеќе

Foursqaure станува се поатрактивен за македонските бизниси. Се почесто кога корисниците споделуваат локација можат да ги приметат сугерираните „специјалните понуди близу вас“ од локални .мк бизниси.

Прочитај повеќе

Goo.gl e едноставен URL кратач и QR код креатор креиран од Google, кој верувам многумина од вас веќе го користат за тие намени. Oние кое користат Google Chrome ќе можат да си го додадат како екстензија и да им биде на дофат со притискање на едно копче, постои и екстензија за Firefox која ги нема сите опции како другата, но ви овозможува да користите некои од услугите.

Прочитај повеќе

Quick Response код е специфичен вид на матричен (дводимензионален) баркод кој може да го читаат QR читачи или пак телефони кои имаат камера. Во него може да енкодираме текст, URL, слика или други податоци. Примената на QR кодот е огромна, а можностите безгранични. За разлика од нивната иницијална употреба, QR кодовите станаа доста популарно нешто со безброј примени. QR кодовите се одлични заради брзината со која може да се прочитаат, точноста и функционалноста. Иако сличноста со баркодовите е очигледна и можеби се прашувате зошто ни се потребни QR кодовите, одговорот е дека потребата за повеќе карактери и повеќе видови на податоци се наметнува во светот со цел да се направат повеќе податоци подостапни. Развивачите пробаа да ја прошират употребата на баркодовите, но откако тоа се покажа како неуспешно, QR кодот го замени.

Прочитај повеќе