Во овој дел од Python лекциите ќе се запознаеме што се, како се дефинираат и како се користат податочните структури „tuples“. Во туторијалот може да дознаеме и кои се некои разликите помеѓу податоци организирани во tuples и податоци организирани во листи. Недостатокот на видео туторијали на македонски за програмски јазици е една од причините која […]

Прочитај повеќе

Во продолжение на Python туторијалите на Горан Јованоски останува истата тема – листи. Овој пат фокусот е на функции со листи. Во туторијалите може да се запознаеме со основните операции со листи: спојување на две листи, додавање и отстранување на елементи од листите, пребарување во листата и копирање на листи. Сите кои сакаат да дознаат […]

Прочитај повеќе

Во ова видео Python за почетници ќе се запознаеме со листи; што се листи; како се дефинираат, како се користат во Python и како да пристапиме до некои или до сите елементи од листата. Недостатокот на видео туторијали на македонски за програмски јазици е една од причините која го натера Горан Јованоски да креира сопствени едукативни видеа. […]

Прочитај повеќе

Во ова видео може да научиме како да креираме и што треба да направиме за да креираме извршен (.exe) фајл од нашите .py фајлови. Видеото е малку подолго, но најголем дел од него се едноставни упатства кои треба да ги повторите. Недостатокот на видео туторијали на македонски за програмски јазици е една од причините која […]

Прочитај повеќе

Во овој трет дел од Python туторијалите г. Јовановски објаснува како да се побараат влезни податоци од корисниците и уште малку ги претставува различните променливи во Python. Еден од проблемите кои се решава во овој туторијал е креирањето на едноставен калкулатор. Недостатокот на видео туторијали на македонски за програмски јазици е една од причините која […]

Прочитај повеќе

Во овој втор дел од Python туторијалите на македонски фокусот е на променливите. За почеток може да се запознаеме со текстуални променливи (стрингови), како се креираат, и како се користат. Недостатокот на видео туторијали на македонски за програмски јазици е една од причините која го натера Горан Јованоски да креира сопствени едукативни видеа. На својот YouTube канал споделува видео […]

Прочитај повеќе

Во првиот туторијал на Горан Јованоски може да се запонзнаеме со инсталација и користењето на PyCharm. PyCharm е алатка за развој на Python решенија која може значително да ја олесни работата на програмерите. Покрај инсталацијата на развојната околина и Python, во ова прво видео ќе може да се запознаеме и со видовите на променливи во […]

Прочитај повеќе

Со помош на податоците од Google Trends може да анализираме различни клучни зборови (keyword), но и да споредиме каков е интересот за нив во различни региони. Ова може да ни помогне да носиме подобри и поинформирани одлуки. Ова видео е трет дел од туторијалите фокусирани на Google Trends со библиотеката pytrends и е фокусиран на […]

Прочитај повеќе

Видеото покрива анализа на финансиските пазари и влијанието на големи настани (како финансиската криза или КОВИД-19) врз истите. Времетраењето е нешто под 20-минути и е наменето за почетници со програмскиот јазик Python. Напомена – текстот го напиша Костадин Ристовски, тој е автор и на туторијалите.

Прочитај повеќе

Видеото посветено на портфолио оптимизација е последниот дел од серијата Python за финансии, во кое е објаснето чекор по чекор како да се најде оптималното портфолие според одреден критериум. Во овие 35 минути, може да научите како да креирате Монте Карло симулација која ќе генерира рандом портфолија, како да ги прикажете истите и како да […]

Прочитај повеќе

Фудбалот е најпопуларниот спорт, па истиот доаѓа со голем број на податоци кои може да бидат предмет на анализа. Видеото покрива анализа на меѓународните фудбалски натпревари од нивниот почеток, користејќи Python. Видеото дава одговор на неколку интересни прашања: Како меѓународните натпревари се развиваат низ годините? Дали има предност доколку одредена земја игра дома, пред своите […]

Прочитај повеќе

Во моментот, серијата туторијали поврзани со Python за финансии содржи 9 видеа во времетраење од нешто помалку од 3 часа. Ова е четврто видео од оваа серија. Со него продолжува обработката на податоци, во дадениов случај ќе дознаеме повеќе за „Relative strength index (RSI)“. Серијата започнува со краток вовед и инструкции како да се добијат историските […]

Прочитај повеќе