Дали знаете колку се чести лажните вести и какво влијание имаат? Група професори од MIT направи најголемо истражување досега, а резултатите покажуваат дека ќе биде потребен нов систем за проверка на податоците, систем кој ќе ја препознава и промовира вистината. Причината за ова е виралното ширење на лажни вести. Лагите се шират значително побрзо и повеќе […]

Прочитај повеќе

Изборите во Франција се закажани за април; на неколку месеци пред изборите Google и Facebook најавија соработка за точно информирање на граѓаните. Новата платформа CrossCheck треба да им помогне на граѓаните да добијат точни информации. CrossCheck е основана од First Draft News, невладина организација чиј што ко-основач е Google News Lab. Официјално платформата во Франција ќе […]

Прочитај повеќе

Google презентираше нова алатка која нуди дополнителна помош за корисниците и истовремено подбуцнување на конкуренцијата. Целта на алатката е да ги раздели фактите од фантазијата, вели Google. Новата функционалност доаѓа како дополнителна етикета до вестите. Новата функционалност ќе биде достапна како дополнителна етикета до вестите во Google News. Поддршка за функционалноста се сите сервиси и сајтови […]

Прочитај повеќе