Кристин Кондер за себе вели дека е само жена на фармер, но за жителите на Ланкашир во Велика Британија таа е многу повеќе. Околу 2.300 жители во руралниот дел на британската област Ланкашир имаат пристап до интернет токму поради нејзините напори. Во 2009 година г-ѓа Кондер креираше „направи сам“ решение. Сега ова решение е B4RN, […]

Прочитај повеќе

Google, Facebook, Ebay, Dailymotion… се меѓу неколкуте сервиси кои ќе одат на суд против француската влада на суд, бидејќи одбиваат да го почитуваат законот со кој се бара од нив да складираат кориснички информации.

Прочитај повеќе

<Надополнето 15.12.10>Wikileaks.org е повторно достапен, но префрла на mirrors.wikileaks.info</надополнување> Доменот Wikileaks.org, на сајтот кој објави илјадници доверливи дипломатски документи, е изгасен од својот американски провајдер поради безбројни сајбер напади кои „може да и наштетат на целата инфраструктура на провајдерот“.

Прочитај повеќе

Новиот извештај на Европската комисија за напредокот на Македонија, објавен на 9 ноември 2010, го оценува релативно позитивно развојот на информатичката технологија во Македонија. Но, иако Комисијата е позитивна велејќи „подготовките се напредни“ сепак има критики навестувајќи дека е потребно уште многу работа за да се дојде до потребното ниво.

Прочитај повеќе

Аndroid мобилниот оперативен станува се попопуларен. Имаме, нели и натпревар за Android македонски апликации, па можеби ќе се одлучите за еден паметен делефон? Tazeclence, член на It.com.mk форумот, направи листа на „моменталната понуда на Androrid телефоните во Македонија“.

Прочитај повеќе

Во Македонија просечната интернет брзина е 5.71 Mbps, а Велес е градот со најбрзата конекција од 6.93 Mbps. Според брзината Македонија се наоѓа на 46-тото место. Ова се резултатите на NetIndex кој резултатите за Македонија ги собрал од 249.000 уникатни IP адреси кои направиле 1.883.423 тестови за брзина од Speedtest.net и Pingtest.net, а од нив 63.000 се искористени за моменталниот индекс.

Прочитај повеќе