Раце, поглед, положба на главата, контролер, поглед и глас се само дел од работите кои ќе може да се користат за контрола и управување со MagicLeap. Очилата за проширена реалност секако беа едни од најлудите кога првпат ги видовме. За жал технологијата која ја користат во моментот значително се разликува од онаа која ја покажуваа […]

Прочитај повеќе

Microsoft потпиша договор вреден 480 милиони долари кој предвидува дека компанијата ќе ја снабди војската на САД со HoloLens. По исполнување на договорот бројот на уреди за проширена реалност на пазарот ќе се зголеми над 3 пати, јави Bloomberg. “Проширената реалност ќе им обезбеди на војниците повеќе и порелевантни податоци при носењето одлуки. Ова ја […]

Прочитај повеќе

Една од првите игри кои покажаа колку забавна може да биде проширената реалност не запира. Pokémon Go во октомври заработи 73 милиони долари, што е раст од 67 отсто во однос на минатата година. Креаторот на играта Niantic постојано додава нови покемони и организира настани за фаќање и борба со ретки покемони, па  можеби успехот […]

Прочитај повеќе

Ако сте и вие како мене, тогаш често сте се запрашале како би можело да ви стои одредена тетоважа, но сте немале доволно храброст да го направите последниот чекор. InkHunter е апликација за проширена реалност која ви дозволува да пробате најразлични тетоважи во реално време. Едноставно нацртајте квадрат во форма на смајли на саканото место […]

Прочитај повеќе

Проширената реалност е иднина на многу професии, од механичари до магационери и продавачи. Сепак се чини дека најголем напредок во безбедноста и ефикасноста со која ги извршуваат работите ќе добијат пожарникарите.

Прочитај повеќе

Quiver e феноменална апликација за боење и запознавање со светот на проширената реалност (Augmented Reality, или AR). Ова е апликација која ќе биде особено ценета од вашите деца. Едноставно отпечатете црно-бели цртежи и потоа дозволете им на децата да ги обојат. Откако ќе ги фотографирате обоените цртежи, таквите ликови ќе оживеат во проширената реалност и […]

Прочитај повеќе

Apple не забавува кога проширената реалност е во прашање. Компанијата најнапред работеше на хардверот за да овозможи проширена реалност на екранот на iPhone. Сепак кога проширената реалност е во прашање, се чини дека најпосакуван уред сепак се очилата. Akonia Holographics е стартап кој работи на леќи. Станува збор за паметни леќи кои може да прикажуваат […]

Прочитај повеќе

Пожарникарите во Калифорнија се борат со најголемиот пожар во историјата на оваа држава. Секако ова значи дека на пожарникарите им е потребна ама баш секоја помош која може да ја добијат. Една од новите алатки кои им се на располагање е проширената реалност. Користењето на технологија помага и за поголема безбедност, но и за подобра […]

Прочитај повеќе

Lucasfilm и Magic Leap ги здружуваат силите и заедно ќе работат на содржина за проширена реалност. Засега е нејасно што точно ќе биде ова, но едвај чекаме да видиме. Magic Leap од минатата недела е достапен во продажба во неколку градови во САД.

Прочитај повеќе

После подолго чекање, презентации, видеа и инвестиции конечно излегува првата верзија на очилата за проширена реалност Magic Leap. Заедно со продажбата излегоа и првите рецензии. За жал, она што може да го заклучиме е дека првите слики и видеа кои го објаснуваа концептот на работа на очилата се далеку од реалноста. Here we go. Magic […]

Прочитај повеќе

Секако никого не треба да изненади дека Facebook сака да заработи од проширената реалност. Компанијата има значителни инвестиции во развојот на проширената реалност и тоа не само во апликации и софтвер. Facebook преку Oculus има и значителни инвестиции во хардверот. За почеток рекламите ќе бидат достапни за помала група брендови. Дел од можностите секако ќе […]

Прочитај повеќе

Ninatic Games, компанијата зад првата ултра-популарна игра со проширена реалност Pokemon Go, носи значителен напредок на проширената реалност. Компанијата преку стартапот Matrix Mill, кој веќе е дел од Niantic успева да се справи со два проблеми, од кој едниот е предизвикан од перспективата. Имено работите кои се подалеку се помали, работите кои се поблиску се […]

Прочитај повеќе