Пропуст во алатката за преземање на историјата и податоците од Instagram за дел од корисниците значеше проблеми и со лозинките. Кај овие корисници лозинките се појавија во url како текст. Кога корисниците ја преземале својата Facebook историја, дел од url-то биле и лозинките. Пропустот е опасен за сите корисници кои пристапиле до податоците од јавни […]

Прочитај повеќе

Google потврди дека некои од имејл пораките кои ги испраќаме може да бидат прочитани од луѓе. Компанијата ги споделува податоците со трети страни кои може и да ги прочитаат вашите пораки. Досега беше познато дека пораките ги читаат алгоритмите на Google за компанијата да ги повлече податоците со кои го креираат профилот за реклами. Но, […]

Прочитај повеќе

Оперативниот систем на Apple, macOS, важи за побезбеден од Windows. Сепак, последниот пропуст покажува дека ниту тие не се отпорни на глупости. Турскиот истражувач Леми Ергин откри дека ако во полето за логин се внесе „root“, по некоку притискања на „Enter“ компјутерот ќе се отклучи. Секој корисник сега може да се најави како администратор на […]

Прочитај повеќе

Пред околу 10 дена Google им сподели информации за два критични безбедносни пропусти на Adobe и на Microsoft, јави ArsTechnica. Првиот пропуст со однесува на Flash, а во соопштението Google објави дека Adobe веќе го надминал проблемот. Со Microsoft ситуацијата е поинаква, па по седумте дена кои тимот на Google ги остава на компанијата пред […]

Прочитај повеќе

Трепкачка сива лента најгоре на екранот и екран кој не реагира на допир. Ова е најчестата причина за сервисирање на iPhone 6 и iPhone 6 Plus. Причина за проблемот е пропуст во дизајнот. Новите телефони се потенки и пофлексибилни, а областа која е најпогодена од виткањето е местото каде се наоѓаат и контролерите за екранот. […]

Прочитај повеќе

Безбедносни експерти кои успеаа да ја пробијат заштитата на iPhone добија награда од еден милион долари. Со оглед нa тоа дека за разлика од Google, Apple не ги наградува инженерите кои ќе пронајдат безбедносен пропуст во нивните производи, наградата доаѓа од Zerodium, контроверзна компанија која соработува со државни агенции. Условите за учество во натпреварот се: […]

Прочитај повеќе

Можеби Стив Џобс со својата непопусливост го зададе првиот удар на Adobe Flash, но останува прашање дали Mozilla ќе го зададе нокаутот. На компанијата и здодеа небезбедноста на Flash и го отстрани плагинот од Firefox прелистувачот се додека не се закрпат zero-day пропустите. Критиките до Adobe доаѓаат по крадењето на 400GB податоци по хакот на […]

Прочитај повеќе

Се чини дека инсталирањето на Adobe Flash Player на вашиот компјутер е како да им отворате врата на злонамерните корисници за поедноставно да стигнат до вашите податоци. Веста доаѓа од неодмнешнот хак на контравезната италијанска компанија Hacking Team во кој се споделени 400GB податоци. Податоците кои ги сподели Wikileaks покажуваат дека софтверот на Hacking Team, […]

Прочитај повеќе

(Серијалот текстови за претприемачки неуспеси Spotlight on Failure е проект на Inventures.eu. Интервјуата со успешни претприемачи кои често грешеле, имаат за цел да покажат дека стравот од неуспех, присутен често во Централна и Источна Европа, може лесно да биде корисно и едукативно искуство.) Хозе Моралес е претприемач, стартап ентузијаст и основач на серијата настани Fear and Fall. Во […]

Прочитај повеќе

Google е толку сигурен во својот прелистувач Google Chrome што ќе даде 60.000 долари за тие хакери кои ќе најдат безбедносни дупки и багови за време на натпреварот Pwn2Own што треба да се случи следната недела. Овие хакерски конференции ги користат и официјалните организатори на овој настан Hewlett-Packard, кои нудат 60.000 долари за прво место, […]

Прочитај повеќе

Apple му ја зеде лиценцата на безбедносниот експерт Чарли Милер бидејќи креирал апликација која дозволува неодобрен код да биде стартуван на iPad и iPhone, пишува Forbes. Тој бил дел од програмата за наоѓање на iOS грешки, програма која беше стартувана од Apple во февруари. Г. Милер на SysCan конференцијата во Тајван презентираше метод како да […]

Прочитај повеќе

Безбедносен пропуст на Facebook овозможува еден администратор да ја киднапира фан страната од тој што ја креирал и што го поставил администраторот, пишува безбедносната компанија Sophos, иако според „Условите за користење“ нa Facebook, ова не смее да се случи, односно оригиналниот креатор на страната никогаш не може да биде тргнат од позицијата администратор на таа […]

Прочитај повеќе